Oči v létě před sluncem moc nechráníme, řešíme jen pokožku

Svou pleť si v létě umíme většinou chránit  správně. Pokud nám zdraví pokožky není úplně jedno, tak se alespoň občas před příchodem na slunce namažeme opalovacím krémem s vyšším UV faktorem. Ten nám pomáhá chránit se tak nejen před nepříjemným spálením, ale i před vznikem rakoviny kůže. Mnoho lidí ale právě v létě zapomíná na své oči – buď nenosí žádné sluneční brýle, nebo nosí brýle úplně špatné. A to může být pro oči pohroma.

Slunečních brýlí je během léta v různých obchodech přehršel. Můžete si je pořídit v klasické optice, v drogérii, v supermarketu a nebo někde na tržišti. Vybírat můžete z různých tvarů, barev, ale i z různého stupně zatmavení či ještě chcete-li ztmavené dočerna či dohněda. Většina z nás v létě automaticky sahá po brýlích, které mají co nejčernější skla, protože si říkáme, že právě tak nejlépe ochráníme své oči. Spoustě lidí navíc vyhovuje, že jim ostatní nemohou hledět přímo do očí. Ve druhé řadě si vybíráme i podle toho, co nám bude slušet a jaké brýle budou dobře sedět k našemu tvaru obličeje. Přesto řada z nás svým očím i přes dobré úmysly víc škodí než pomáhá.

UV filtr je základ

Co je špatného na úplně černých brýlích? Vždyť podle předpokladu většiny lidí musejí být účinnější než nějaké světlé varianty. Ale to je právě mýtus. Barva skel totiž není až tolik podstatná. Mnohem důležitější je, jaký je v brýlích umístěn UV filtr. Právě ten totiž chrání oči před poškozením sluncem. Pokud si koupíte velmi tmavé brýle s velmi nízkým UV filtrem, je to podobné, jako byste chodili úplně bez brýlí. Leckdy mohou mít i jen trochu zatmavené brýle vyšší UV ochranu než ty tmavé. Proto se při koupi zajímejte zejména o tento faktor. Filtr má označení od 0 do 4 a značí propustnost světla.

Pokud máte o svých brýlích pochybnosti, můžete si oči navíc chránit i nošením kšiltovky či klobouku. A než si koupíte nové brýle, ověřte si, jestli nejde o nějakou napodobeninu originálního výrobku (což se často děje u brýlí prodávaných na tržištích či v neznačkových obchodech), protože tam bývají UV filtry velmi nízké a ceny naopak vysoké. Jistotou je nákup brýlí v optice.