Italská kuchyně pomáhá zhubnout: na jídlo si udělejte dost času a užívejte si ho

Italové patří k těm hubenějším národům a má to své opodstatnění. Na jídlo si vždy rádi udělají dostatek času, jedí v klidu a beze spěchu a navíc si vybírají kvalitní a chutné potraviny. Sází na čerstvost a rozmanitost, a rozhodně se necpou knedlíky a těžkými omáčkami jako my Češi. Pro udržení dlouhodobě štíhlé postavy klidně začněte jíst jako Italové - tedy přemýšlet o jídle jinak.

Labužníci z Itálie

O Italech je známo, že si opravdu umí užívat života. Stejně tak si umějí užívat jídlo, a proto se rozhodně neodbývají nekvalitními potravinami, konzervami a polotovary. Místo jakéhokoliv tuku používají zásadně kvalitní olivový olej. Místo tučného masa si radí raději čerstvé ryby, mořské plody, libové telecí nebo kuřecí maso. K Itálii bezpochyby patří také špagety, ovšem Italové jí ty kvalitní semolinové nebo celozrnné těstoviny a omáčku dělají výhradně z čerstvých rajčat – a pozor, nevaří je! Omáčku připravují z rajčat syrových nebo sušených. Takže žádný přeslazený kečup! 

U stolu s ostatními

Základem úspěchu je vnímat jídlo jako požitek a užívat si ho. Italové si rádi dopřávají jídlo i během dne s ostatními. Vždy se jich schází u stolu více, a to velmi dobře působí na lidskou psychiku. Když totiž začneme jíst o samotě - a ještě k tomu velmi rychle, ve stresu, protože zkrátka nestíháme - jídlo bereme úplně jinak. Zaháníme jím nejen hlad, ale i špatnou náladu, logicky toho pak sníme víc. Oproti tomu Italové si dávají na čas, jídlo si vychutnávají a u toho si povídají. Když jedí každou porci déle, mozek stihne vyslat včas signál o tom, že jsou sytí. Italové díky tomu snědí méně jídla, a ještě z toho mají lepší pocit.

Máme to v hlavě

Rozdíl mezi námi a Italy je i v tom, že oni o jídle přemýšlejí jinak. Ne jako o něčem, co je může zabít, co jim způsobí zase nárůst hmotnosti. A ani tak přemýšlet nemusí. Tím, že si vybírají jen kvalitní, čerstvé a výživově hodnotné potraviny, se nemusejí obávat o svou postavu a jídlo si mohou lépe vychutnávat. My Češi oproti tomu při hubnutí přemýšlíme negativně nad každým soustem. Bojíme se dát si porci salátu navíc, protože věříme, že po ní zase ztloustneme. Rada je tady jednoduchá a inspirovaná italským přístupem k jídlu – o dietě moc nepřemýšlejte, klidně si dál užívejte každé sousto. Jídlo si pečlivě vybírejte, aby vám čerstvostí a lehkostí dělalo radost a nenechte se zaplácnout těžkými blafy.