Káva vs čaj - souboj bez jasného vítěze

Někdo je zapřisáhlým milovníkem kávy, kupuje si jen tu nejkvalitnější a každý šálek si náležitě vychutnává. Jiný má tentýž zvyk s čajem, kdy si dává ty nejvybranější a nejkvalitnější. A někomu je to jedno, vypije obyčejnou rozpustnou kávu a dá si klidně čtyři šálky denně. Jiní zase pijí celý den dvoulitrovou konvici čaje, ve které si vylouhovali jeden sáček. Co je lepší? A co škodlivější?

Tato otázka je už velmi stará a nemá jasnou odpověď. Těžko říct, jestli je lepší čaj nebo káva, jestli nám pití jednoho nebo druhého škodí více či méně. Nezáleží totiž až tolik na vybraném nápoji, ale spíš na vašich zvyklostech, tedy v jakém množství a v jaké kvalitě ho pijete. Proto nemůžeme jednoznačně říci – zavrhněte kávu a pijte čaj. Obojí má něco do sebe.

Přírodní stimulanty

Spousta lidí začíná svůj den kávou. Důvod je jasný – káva v sobě obsahuje kofein, který dokáže potlačit únavu a dodá nám energii. Právě proto si ji někteří dávají i dopoledne, odpoledne, večer. Někdo upřednostňuje klasickou černou kávu, jiný si vaří rozpustnou, další nedá dopustit na kvalitní latté či kapučíno. Kofein je ve všech takových nápojích, takže vás udržuje vzhůru a funkční.

Stejné je to i s čajem, i ten obsahuje kofein, který nás dokáže probrat. Jenže na rozdíl od kávy ho můžeme klidně pít celý den a nedočkáme se žádných negativních vedlejších účinků. Celodenní pití kávy je naopak hazardem se zdravím.

Aromaterapie v šálku

Káva má spoustu předností, ale i negativních vlivů na naše zdraví. Ve zvýšeném množství totiž může dráždit žaludek, odvodní nás a my - pokud nepřidáme více tekutin do našeho pitného režimu - jsme v podstatě dehydratovaní. Po vypití velkého množství navíc způsobí vyplavování hormonů, které působí stresově. Výsledkem pak může být neschopnost usnout, zrychlený tep i negativní vliv na krevní tlak.

U čaje je to jiné. I když pijete silný, poctivý čaj, tak sice dokáže povzbudit, ale neškodí. Naopak, čaj je považován za velmi vhodnou tekutinu pro běžné pití a navíc jeho vůně na nás má uklidňující účinky. Proto je pro nás jeho pití i jakousi relaxační činností, která nás uklidní. Nedráždí žaludek a naopak podle některých vědců napomáhá správnému trávení. Jeho pozitivní účinky při léčbě nachlazení jsou také prokázané, protože obsahuje mimo jiné i antioxidanty. Zkrátka pro mnoho lidí je čaj mnohem lepší a přirozenější volbou než káva. Ale jak už jsme psali, není to důvod kávu zcela zavrhnout, jen přemýšlejte o jejím množství.