Nespíte? Riskujete Parkinsona i Alzheimera

Zřejmě sami tušíte, že kvalitní, ničím nerušený a dostatečně dlouhý spánek je základem fungování našeho těla. Kdo spí málo, rád ponocuje a v noci se často budí, ten je druhý den bez energie, špatně se soustředí, nic se mu nechce. Ale spánek neslouží jen k doplnění energie, ale dochází během něho i k opravování naší DNA a uzdravovacím procesům.

Jedná se teprve o vědecké studie - zatím to tedy není stoprocentně prokázané - ale i z nich už vyplývá, že ve chvíli, kdy spíme, dochází k mnohem větší aktivitě nervových buněk, proměňují se chromozomální buňky a opravují se poškozené buňky. To znamená, že pokud je někdo nemocný nebo zraněný, tak právě spánek je klíčovým faktorem pro jeho uzdravení. To mnozí z nás nejen tuší, ale zažili to i na vlastní kůži. Ale vědci ve svých tvrzeních zacházejí ještě dál.

Prevence Parkinsona

Existují nemoci, před kterými se nemůžeme dostatečně chránit a které jsou navíc neléčitelné. Lékaři umí maximálně zpomalit jejich průběh, ale pokud jimi onemocníme, náš osud je jasný. Takovými strašáky lidstva jsou hlavně Parkinsonova choroba a Alzheimerova nemoc, které útočí mimo jiné na náš nervový systém. Snad nikdo na světě netouží onemocnět právě těmito chorobami. A pokud děsí i vás, měli byste vsadit na pravidelný a kvalitní spánek. Právě ten totiž podle vědců může být účinnou prevencí před vznikem těchto nemocí. Jak je to možné? Právě kvůli tomu, že během spánku dochází k opravám poškozených buněk, buňky ve spánku nejsou poškozovány a tělo regeneruje. Kdo tedy spí málo či špatně, u toho tyto procesy nemohou probíhat dostatečně a je mnohem víc ohrožený nemocemi postihujícími nervovou soustavu.

Proto je vhodné na spánek nerezignovat, ale zkoušet ho vhodnými způsoby nejen přivolat, ale dbát i na jeho pravidelnost. Prospějete si tím po mnoha stránkách.