Podzimní pohodu vykouzlíte i pomocí éterických olejů, stačí je jen umět používat

Éterické oleje odpradávna fungovaly jako harmonizéry mající schopnost člověka nejen zklidnit, ale i léčit všelijaké nemoci. V této době, která může být velmi psychicky náročná, zvolte oleje, které jsou na bázi silic a bylin vyvolávajících klid a pohodu duše. Jedná se o levanduli, meduňku, citronovou trávu, grep, pomeranč, skořici či rozmarýn. Nebo můžete zakoupit již připravené směsi, které obsahují namíchané silice pomáhající uvolnit napětí a navodit pocit pohody. Najděte si ve svém kalendáři každý den určitou hodinu, kdy si tento rituál připravíte a budete opravdu jen relaxovat. Zvolením vhodného čaje, který vás uklidní - jako meduňkový či třezalkový - dosáhnete i ve večerních hodinách správného zklidnění. A to jak těla, tak mysli po každodenním shonu. Touto pravidelnou duševní hygienou a relaxací dosáhnete lepší obranyschopnosti a imunity vašeho organismu. 

Smícháním vhodného éterického oleje (například levandule s tymiánem) a vodou v rozprašovači vznikne směs, která je vhodná k dezinfekci prostoru. Na trhu je dostupná velká škála různých druhů olejů a vždy je dobré si vybrat podle vlastních preferencí. Tyto oleje lze využít i do některých zvlhčovačů a ozonizérů, které prostředí nejen zvlhčí, ale i dostatečně provoní. V měsících, kdy se začne topit, je to další možnost, jak pečovat o svůj zdravý domov. 

O čistotě a vhodnosti použití olejů se ale předem vždy informujte. Některé jejich druhy lze použít pouze do aromalampy. V obchodech ale najdete i čisté silice, které můžete použít přímo na kůži. Vhodným olejem, který navozuje pocit pohody, je levandulový. Ten při smíchání například s mandlovým olejem lze použít i na pleť a pro masáže celého těla. 

Péče o tělo a duši v obdobích, ve kterých je udržení dobré nálady z důvodu nedostatku slunečního záření náročnější, by měla být prioritou každého z nás. I jen hodina klidu v závoji vámi oblíbené vůně, dobrého čaje a třeba oblíbené písně je ten čas, který si určitě zasloužíte.