Připravte se na podzimní detox

Právě na podzim si můžeme dopřát příjemnou očistu v podobě odlehčené stravy. Zapojením takových potravin, které vám zajistí detoxikaci, rozhodně nebudete hladovět. Naopak snadno doplníte všechny vitamíny a minerály do těla a připravíte ho na zimní sezónu nemocí a šedivého počasí.

Toxiny se do těla dostávají i jinak než jídlem. Organismus může zamořit i dýchání znečištěného vzduchu, důležitou roli hraje i samotné myšlení a postoj k životu. Negativní myšlení a stres nám snižují životní energii a způsobují, že se cítíme zpomalení a unavení.

A právě proti tomu můžete během podzimní sezony podpořit obranyschopnost vašeho těla vhodnými potravinami. Pomohou vám očistit krev, játra, ledviny, střeva, dýchací cesty a lymfatický systém a k tomu za ně nemusíte utratit nesmyslné množství peněz. Pokud chcete vykompenzovat vašemu tělu letní požitkářství v podobě grilovaček, zmrzlin a fast foodů na výletech, je k tomu jednoduchá cesta. 

Detoxikujte tak, aby vám to chutnalo

Možností, jak tělo detoxikovat, je opravdu mnoho. Ne všechny ale stojí za vyzkoušení, proto jsme se zaměřili na několik vybraných. Rozhodně u nich nebudete hladovět a objevíte spoustu různých chutí.

K snídani si místo pečiva dejte nastrouhanou mrkev, jablko, vlašské ořechy, rozinky nebo brusinky, med a skořici. Vše v množství, které vám vyhovuje a naplno vás zasytí. Tato kombinace je bohatá na vlákninu, antioxidanty a vitamíny a po ránu dodá tělu maximum látek, které potřebuje.

Další pokrmy, které zajistí detoxikaci, jsou zapečená zelenina všeho druhu, cuketa, brokolice a další zelenina ze zahrádky nebo od farmářů. Výborné jsou třeba upečené plátky cukety či kousky brokolice. Přidáním olivového oleje a česneku dosáhneme skvělé chutě, na závěr posypeme strouhaným sýrem a zapečeme. Na večeři je výborná vařená červená řepa, kterou dochutíme olivovým olejem, pepřem a solí a můžeme konzumovat s kozím sýrem nebo vajíčkem natvrdo. Červená řepa obsahuje vápník, fosfor a železo, je krvetvorná. Pomáhá při infekci dýchacích cest, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Rovněž obsahuje jód, kterého je u mnoha lidí velký nedostatek. 

Při detoxikaci omezte maso - zejména uzeniny a polotovary. Pečivo a přílohy nahraďte zeleninou a uvidíte nejen zlepšení zdravotního stavu, ale i úbytky na váze. Všimněte si, jak tato zelenina a ovoce ladí k barvám podzimu a přímo volají po konzumaci. Proto využijte tyto dary přírody právě teď, na podzim, a v co nejlepší kvalitě si je připravte doma.