Vajec se při hubnutí bát nemusíte

Vejce bychom ze svého jídelníčku neměli vyřazovat ani při redukčních dietách. Ačkoliv koluje mnoho mýtů, vejce jsou v jídelníčku důležitá a také zdraví prospěšná potravina. Řadí se dokonce mezi superpotraviny, protože jsou málo kalorická a obsahují velké množství bílkovin, vitamínů i minerálů. 

Mýty versus fakta

Odborníci už se před pár lety shodli na tom, že jsou lidé zbytečně vystrašení z obsahu cholesterolu ve vejcích. Sice ho obsahují větší množství, ale zároveň jejich konzumace nezvyšuje hladinu špatného cholesterolu v těle. Naopak - mají vliv zejména na hladinu "dobrého" HDL cholesterolu.

Dnes najdeme spousty redukčních diet, které slibují zázračné úbytky váhy. Americká klinika Mayo Clinic dokonce přišla s unikátní vajíčkovou dietou. Ta slibovala rychlý úbytek váhy, měla však jeden háček. Denně se musely konzumovat pouze vejce, a to po třech kusech ve třech denních porcích. Není divu, že klinika sama nakonec uznala, že tato dieta není zcela vhodná. Při takové dietě tělu chybí dostatek vlákniny a vitamín C.

Plno živin a málo kalorií

Vejce v sobě ukrývají velké množství živin, zároveň obsahují jen málo kalorií - pouhých 80 kcal v jednom vajíčku. Dodávají tělu energii, jsou plné proteinů – jedno vajíčko už pokryje zhruba čtrnáct procent denní dávky bílkovin.

Dále ve vejcích najdeme vitamíny – A, B1, B2, B5, B6, B12, K, D a E, minerální látky, lipidy – zejména pak fosfolipidy - a velké množství nenasycených mastných kyselin včetně omega-3 mastných kyselin.

Kromě toho obsahují esenciální aminokyseliny – ty lidský organismus potřebuje k obnově buněk a ke zdravému vývoji.

Vaječná snídaně

A jak tedy díky vejcím můžete snadněji zhubnout? Klidně si vajíčka neváhejte dopřát každý den ke snídani. Začněte svůj nový den vždy vydatnou a zdravou snídaní – už dvě vajíčka vás dokonale nasytí. Díky nim a porci zeleniny tělo skvěle nastartujete a během dopoledne vás nebude přepadávat hlad ani chuť na něco nezdravého.