Žaludeční vředy nejsou zrovna příjemné, přitom se stačí nepřecpávat

Během života jste určitě už zaslechli poučky typu: "nejez tak rychle, budeš mít vředy" nebo "nejez tolik, zaděláváš si na vředy". Už naše babičky se nám toto snažily vštípit a měly pravdu. Ale upřímně, kdo z nás je tehdy bral vážně? A ejhle, čím jsme starší, tím více zjišťujeme, že tyhle poučky byly oprávněné. Žaludeční vředy jsou opravdu důsledkem nezdravého a špatného životního stylu. 

Nepodceňujte je

Někdy si to ani neuvědomujeme, ale naše životní tempo je velmi rychlé. A často v průběhu doby i zrychluje. Když nemáme čas, jíme ve spěchu a příliš nehledíme ani na to, co si k obědu dáváme – a k tomu všemu ty jídla z fastfoodů prostě zbožňujeme. Když se k tomu přidá občas ještě nějaká ta sklenička alkoholu, abychom "spláchli" stres a následuje domácí mlsání, je na vředy zaděláno raz dva. Dokud nepřijdou skutečné bolesti, které nás začnou omezovat, nás ale nenapadne zvolnit. A když přijdou, už bohužel může být pozdě. Vředy se v žaludku vytvoří a v případě, že se s nimi, ale i se změnou životního stylu, rychle něco neudělá, mohou i prasknout. To už může jít v některých případech i o život.

Dva nebo rovnou jeden velký

Žaludeční vředy jsou unikátní v tom, že se v jednu chvíli mohou vytvořit dva menší vředy, které se nakonec spojí v jeden velký. A to pak i znamená jeden velký problém. Přitom stačí jediné – trošku se hlídat, nepřejídat se a jíst zdravěji.

Žaludek trpí, když musí neustále stravovat smažená a těžká jídla. Ohroženi jsou tak všichni, kteří holdují nezdravému životnímu stylu a nehlídají si, co jí. Problémem je samozřejmě i alkohol, velké množství sladkostí a slazených i sycených nápojů.

Jak poznat žaludeční vřed

Když se přecpete jednou za čas, neznamená to ihned problém s vředy. Neměli byste se ale přejídat každý den a několikrát do týdne se zastavit u okénka s rychlým občerstvením. Prvním příznakem žaludečních vředů je obvykle časté pálení žáhy po jídle – to jsme ale zvyklí jaksi opomíjet.

Druhým častým příznakem je bolest v hrudní kosti, která se také dostavuje bezprostředně po jídle. Nakonec se objevují silné bolesti vystřelující až do zad a velmi často také pachuť v puse nejasného původu.

Jakmile tyto příznaky začnete pociťovat, zajděte si k lékaři na vyšetření. Není sice ještě úplně pozdě, ale dieta vás v žádném případě nemine. I proto je lepší dbát na svůj jídelníček a předejít vzniku nepříjemných žaludečních vředů.