Zhubněte na podzim díky houbové dietě

Cesta k vysněné postavě vede nejsnáze přes zdravý životní styl. Občas ale chceme shodit pár kilogramů co nejdříve - tentokrát se nám to může podařit ještě před zimou. Během podzimu využijte houbové sezóny a zkuste u nás poněkud málo známou houbovou dietu zkombinovat s pohybem při houbaření. Houby samotné jsou k dietě předurčeny, neobsahují téměř žádné kalorie a dají se z nich připravit lahodné, a hlavně zdravé pokrmy.

Díky houbám snížíte příjem kalorií

O čem, že je ta zázračná houbová dieta? Je kupodivu velmi prostá - trik tkví jen v tom, že je potřeba vyměnit jedno hlavní jídlo za pokrm z hub. Zní to jednoduše, ale samozřejmě to má svá pravidla. Omezit denní příjem kalorií díky houbám můžete zejména, když i ostatní pokrmy budete připravovat co nejvíce dietně. Když k tomu přidáte každodenní pohyb - třeba vycházku do lesa a houbaření, dává tato dieta celkem smysl.

Pokud se budete takového režimu držet alespoň čtrnáct dní, při něm vynecháte smažené pokrmy, polotovary, přeslazená a tučná jídla a jiné nezdravé potraviny, mohou vám skutečně houby pomoci rychleji zhubnout.

Co si z hub připravit

Houby se dají připravovat na tisíce způsobů. Plně mohou nahradit maso v jakémkoliv pokrmu, výborné jsou z nich polévky, podušené houby se dají zapékat s bramborem i těstovinami. Skvělé je i houbové rizoto.

Pokud si ale rádi pochutnáváte na smažených houbách a bedlách, buďte opatrní – právě jejich příprava není obvykle zrovna dietní. Smažit houby můžete ale pouze na troše kvalitního olivového oleje pomace.

Pozor si dávejte i na vaše zažívání. I když jsou houby zdravé a dietní, jsou pořád těžce stravitelné. Je tedy vhodné připravovat je třeba s kmínem, který podporuje zažívání.

Jsou houby zdravé?

Houby tvoří z větší části voda, takže jsou pro dietní režimy jako dělané. Jsou ale také velmi zdravé. Ocení je především kardiaci, osoby s vysokým krevním tlakem a zvýšeným cholesterolem. Houby totiž obsahují mimo jiné draslík a vitamíny B2 a B3 – tyto látky dokážou snižovat účinně krevní tlak a hladinu špatného LDL cholesterolu. Lesní houby obsahují také velké množství selenu, který je velmi významným antioxidantem. Houby jsou tak skvělým prostředkem, jak si posílit imunitu a pomáhají chránit tělo před rakovinou.