Fitko a těhotenství jdou k sobě, jen musíte být opatrná

Když někomu povíte, že jste si byla v pokročilém stádiu těhotenství zacvičit v posilovně, často na vás zůstane nevěřícně koukat. Hodně lidí bude také kroutit hlavou, jak jste si to vůbec mohla dovolit. V těhotenství se přeci cvičit nesmí, aby se neohrozilo miminko. Je to ale opravdu tak? Nebo je to jen přežitek?

V prvním trimestru radši velmi opatrně

I v případě, že si dáváte do těla v posilovně pravidelně, a vaše tělo je zvyklé na pravidelnou zátěž, pozor! Když zjistíte, že čekáte miminko, radši okamžitě zvolněte a posilovnu vynechte nebo omezte. V prvním trimestru se totiž plod teprve usazuje a zabydluje. Než se tak stane, může být cvičení se zátěží hodně rizikové.

Lehce zvýšit tempo se doporučuje nejdříve ve druhém trimestru. Ale ani tak radši nepočítejte s návratem k maximálním výkonům. I tady je opatrnost na místě.

V měsících těsně před porodem už záleží hlavně na stavu maminky a na tom, jak se cítí. Ne všechny ženy totiž mají těhotenství pohodové a ne každé těhotenství umožňuje nastávající mamince cvičit.

Pokud znáte hranice své i rizika těhotenství, cvičte

V případě, že jste zvyklá pravidelně dřít v posilovně, znáte své možnosti a hranice, a zároveň víte, jak cvičit – není důvod toho úplně zanechat ani v období těhotenství. Po prvním trimestru se můžete vrátit k lehčímu posilování. Ovšem pozor, samozřejmě musí být zdravá maminka i miminko a hlavně musí být žena na zátěž skutečně zvyklá.

Pokud jste ale ve fitku nikdy nebyla nebo chodila jen občas a chcete začít v těhotenství jen proto, abyste nenabrala moc kil, je to chyba. Odborníci nedoporučují začínat se cvičením právě v těhotenství, protože to může být rizikové. Tělo, které je zvyklé více odpočívat a lenošit, byste v tomto období rozhodně zatěžovat neměla.

Zkuste místo fitka jógu

Jóga doslova dobyla svět, a pokud jste ji nikdy nezkoušela, právě v těhotenství je jedna z velmi dobrých příležitostí. Jóga patří vedle plavání k nejdoporučovanějším sportům, které můžete během těhotenství bez omezení provádět. Těhotenská jóga navíc skvěle připraví nastávající maminku na porod a všechno s ním spojené. Posílíte své svaly a také si ulevíte od bolestí a nevolností. Pokud chcete být i v těhotenství akční, je tohle skvělý, a hlavně naprosto bezpečný způsob. A jógu zvládnou cvičit i těhotné začátečnice, které ji předtím opomíjely.

V případě, že si vhodností cvičení nejste příliš jistá, není nic jednoduššího, než se zeptat svého gynekologa.