Zhubnout snadno a bez jojo efektu? Spoléhejte hlavně na vlastní rozum

Jen málokterá dieta je příjemná a člověk o ní může s čistým svědomím říct, že si ji užil a bavila ho. Amatérské diety jsou často o velkém omezování, odpírání si všeho milovaného a o neodbytné touze porušit zavedený režim a zhřešit. Právě proto většina lidí u shozených kil nevydrží a dříve či později se musejí potýkat s jo-jo efektem. Proto je lepší jít na hubnutí jinak – a nespoléhat se na nic jiného než na svůj vlastní rozum.

Existuje spousta zaručených rad, jak zhubnout. Když se do toho dáte, objeví se kolem vás neskutečné množství samozvaných odborníků, z nichž každý má jiný názor, ale každý z nich hubnutí údajně dokonale rozumí. Když klopýtnete, málem se propadnete hanbou. Když díky odpírání si - a často i kvůli hladovění - shodíte nadbytečná kila, pochvalně vás všichni poklepávají po ramenou. A když začnete zase tloustnout, za zády se vám posmívají, že jste to opět nezvládli. Nemáte toho už taky plné zuby? Pojďte na to tentokrát jinak, jen s vlastní hlavou. Právě v té totiž tkví cesta k vašemu úspěchu a jen ona vám může zaručit, že efekt zhubnutí bude trvalý.

Vybudujte si zvyky

Krátkodobé diety nikdy nejsou tak efektivní, proto je lepší změnit životní styl trvale. Ale nemusí jít o žádné drsné, nenáviděné změny. Stačí jen více u jídla přemýšlet. Což v první řadě znamená soustředit se na něj. Odložte tedy telefon, noviny a vypněte televizi. Vnímejte jen jídlo, vychutnávejte si ho, uvědomujte si každé sousto. Díky tomu poznáte, kdy máte skutečně dost a nepřecpáváte se. A nestyďte se ani nechávat na talíři zbytky – pokud se cítíte sytí, váš mozek vám sám dává signál k ukončení stravování a zbytečné dojídání vám už jen škodí.

Něco dnes, něco zítra

Pokud stojíte u výlohy cukrárny a odkapávají vám od úst sliny, neodpírejte si dortík. Ale přemýšlejte u toho. Opravdu potřebujete hned tři druhy? Dejte si jeden. Další si dáte příště. Když si dáte jen něco malého a občas, neuškodí vám to. Ovšem jen za předpokladu, že svůj hříšek později doženete zdravějším jídlem. Nebo si dejte jen malinký kousek od každého nezdravého lákadla, které vás tak svádí, nejezte vše celé.

Pokud nakonec sníte například něco, v čem je hodně sacharidů, dbejte na to, aby dalším jídle byly zase třeba převážně bílkoviny. Zkrátka vyrovnejte svůj příjem. A když vám připadá, že to stejně nezvládáte a jíte páté přes deváté? V tom případě je čas na bilancování – sedněte si a v klidu se zamyslete nad tím, co děláte špatně a co byste mohli dělat lépe. Vždyť dnešek není vaším posledním dnem a zakázané potraviny nemusíte jíst všechny naráz. Když i ve zdravé životosprávě čas od času zahřešíte, nijak to s vaší postavou nezamává.