Odpočívat aktivně neznamená, že to musíte přehánět s pohybem

Odpočinek by měl být pravidelnou a nedílnou součástí našeho života. Kdo neumí odpočívat anebo tvrdí, že na to nemá čas, nedělá dobře – jeho tělo mu to všechno jednou spočítá. Většina lidí se mylně domnívá, že odpočívání rovná se nicnedělání. Odpočívat se dá i aktivně, a určitě vás takový druh odpočinku nabije energií mnohem více než celodenní lenošení na pohovce.

Pryč se stresem

Dnešní doba je uspěchaná až přehnaně moc. Na každého z nás jsou kladeny obrovské nároky v práci, ale ani v soukromí si moc nestihneme odpočinout. Hodně z nás po večerech dohání resty z práce, má na starost děti, rodinu nebo se stará o domácnost. Aby tělo mohlo i v tomto režimu stále naplno fungovat, potřebuje občas vypnout. Stres musí pryč a nová energie naopak dovnitř. Jenže když se řekne odpočinek, drtivá většina z nás si představí den strávený na gauči s nohama nahoře nebo být zachumlaný v dece v pohodlném křesle a číst si dobrou knihu. To je však jen jeden z druhů odpočinku, tzv. pasivní odpočinek. A ten nás unaví mnohdy mnohem víc než ten aktivní. Jaký je v nich podstatný rozdíl a který je pro vás lepší?

Vypnout na chvíli každý den

Pasivní odpočinek je takový, během kterého skutečně vůbec nic neděláme a na nějakou chvíli absolutně vypneme. A to jak tělo, tak mozek. Je rozhodně důležitý, ale neměl by se praktikovat přehnaně dlouhou dobu. Pasivnímu odpočinku by každý z nás měl věnovat asi hodinku denně. Tělo potřebuje na chvíli vypnout po náročné aktivitě či po práci, aby bylo schopno fungovat během dne znovu. Když si odpoledne po práci sednete na půl hodinky ke kávě nebo po obědě zdřímnete, odpočíváte pasivně. Pokud pasivně odpočíváte celý den, vaše tělo se uzamkne do stavu podobnému úsporného režimu. Nakonec se můžete cítit ještě více unaveně a rozlámaně.

Aktivní odpočinek je pro každého

Pod aktivním odpočinkem si nemusíme hned představit sportování nebo extra dlouhé procházky v přírodě. Aktivně odpočívat můžete různými způsoby, vždy jde ale o to najít si vhodnou činnost, která vás bude bavit a naplňovat. Aktivním odpočinkem se tedy rozumí i práce na zahrádce, pletení nebo tvorba dekorací. Každého může naplňovat něco jiného a každý má rád jinou činnost, u které dokáže i pohodlně vypnout. Takový odpočinek nám pomáhá hlavně psychicky a hodina strávená oblíbenou činností dodá tělu spoustu nové energie.