Sám sobě terapeutem: jak se dostat ze stresu a vyčerpání?

Každý se jednou dostane do bodu, kdy neví kudy kam, jak pokračovat dál a jestli má jeho snažení vůbec nějaký smysl. Když se dostaneme do stresu, začneme žít ve strachu z neznáma, děsí nás budoucnost, doma nám to neklape a v práci se nám nedostává uznání, často se můžeme propadnout do stavů podobných depresím. Pomoci nám může psycholog či psychiatr, ale terapeutem můžeme být i sami sobě.

Prvním krokem k nastoupení na další životní cestu je uvědomění si, že nás skutečně něco trápí. A ujasnění si, co konkrétně nás tak tíží, že nás to posílá ke dnu, vyčerpává nás to a brání nám to prožívat náš život s úsměvem a ve štěstí. Teprve ve chvíli, kdy na to přijdete, můžete svůj problém začít řešit. Buď vám v tom může pomoci odborník, nebo to můžete zkusit sami. Teprve když to sami nezvládáte, zkuste požádat o odbornou pomoc.

Průvodcem na vlastní cestě

Nezáleží na tom, co konkrétně vás trápí. Každý člověk je jiný a někoho může zničit naprostá banalita, zatímco jiný dlouho odolává a pak se pod tíhou všech problémů totálně zhroutí. Podstatné je někomu se svěřit – kamarádce, partnerovi, matce. Najděte si spřízněnou duši, ať na své trápení nejste sami, a hned se vám uleví. Důvěrník vám může poskytnou nejen radu, ale hlavně cennou oporu. To nejdůležitější pro sebe však musíte udělat vy sami.

I když se rozhodnete jít k psychologovi, zjistíte, že je jen průvodcem na vaší cestě ke znovuobjevení jiskry života. Proto i vy můžete být svým vlastním průvodcem a vést se na své cestě životem. Ani sebelepší odborník vám totiž nenabídne žádné rychlé, spásné řešení, jen vám ukáže cestu, pomáhá vám jít po ní a podporuje vás. A to zvládne i kamarádka či partner, stačí jen chtít něco změnit. Proto se nebojte vykročit zase vpřed, přestaňte se bát, vzepřete se tomu, co vás trápí a sráží a pohlédněte tomu zpříma do očí. Můžete zvítězit, stačí jen chtít a zabojovat za svou svobodu.