Trpíte nadýmáním? Možná potřebujete léčit slinivku

Slinivka břišní je velmi důležitý orgán, který ale patří i k těm nejvíce ohroženým. Produkuje enzymy, které v trávicí soustavě štěpí cukry, tuky a bílkoviny a jsou tak zásadní pro správné trávení potravy. Zároveň slinivka produkuje i důležité hormony inzulín a glukagon - ty snižují (inzulin) a zvyšují (glukagon) hladinu cukru v krvi. Sama o sobě dlouho nedává vědět, že je něco špatně a ozve se většinou, až když je problém větší a rozsáhlejší.

Trávení i sliznice

Slinivka břišní ovlivňuje samotné trávení, ale i hladinu cukru v krvi. Obojí je podstatné pro naše zdraví, imunitu, ale i při hubnutí. Pokud slinivka přestane fungovat správně, zhoršuje se schopnost těla trávit potravu a tím se nám nedostávají některé podstatné živiny. Když po jídle začnete pociťovat nadměrnou plynatost, poruchy trávení v podobě bolesti břicha nebo máte problémy s vyprazdňováním, může to poukazovat na problémy se slinivkou.

Podle alternativní medicíny má slinivka vliv na funkci všech sliznic v těle. Když trpíte častými obtížemi spojenými s nosohltanem nebo průduškami, může za tím prý být právě problém se slinivkou.

Prevence přírodním způsobem

Dobrou zprávou je, že existuje spousta přírodních způsobů, jak slinivku posílit. Základem je vyvážená a zdravá strava, při které tělu dodáte dostatek vlákniny v podobě ovoce, zeleniny, i celozrnných výrobků. Podobně také vyměňte smažená a zbytečně mastná jídla za ta obsahující zdravé tuky i porci bílkovin.

Slinivce pomáhá také pravidelná očista střev. K té je nejlepší využít hořké vody s projímavými účinky, kterou snadno seženete v lékárně. Ta vás sice prožene, ale zároveň zamezí křečím ve střevech.

Preventivně můžete užívat také některé bylinky. Na slinivku je nejlepší užívat šalvěj, a to nejlépe v čerstvé podobě. Uvařit si z ní ale můžete i čaj. Podobně slinivce - i trávení -pomáhají přeslička, oregano nebo měsíček.

Dieta je základ

Při vleklých problémech se slinivkou je velmi důležitá dieta, kterou je potřeba striktně dodržovat. Slinivce velmi škodí alkohol, tomu je potřeba se zcela vyvarovat. Také ji přetěžují mastná a smažená jídla nebo polotovary - k jejich trávení musí produkovat větší množství enzymů a snadno se pak vyčerpává.

Základem slinivkové diety je zelenina a ovoce bez jader a slupek, netučné rybí maso, libové maso a obecně pokrmy zpracované bez použití tuku - vařené, dušené, grilované, případně rozemleté.

Dále je potřeba dát si pozor na pečivo, při problémech se slinivkou se doporučuje konzumovat ne úplně čerstvý chléb. Ani celozrnné pečivo se příliš nedoporučuje. Teplé pečivo by pak mělo být úplně tabu.

Pro posílení slinivky je vhodné také průběžně doplňovat železo, zinek, hořčík a vápník.