Na podrážděný žaludek nemusíte hned brát prášky, pomohou i bylinky

Bolavý a podrážděný žaludek má čas od času hodně lidí. Nejčastěji na něj trpíme po konzumaci těžkého a mastného jídla, někdy jej může podráždit i pití - a ne nutně jen alkohol, ale i perlivé nápoje. Jiným se dělá špatně během cestování a u části lidí může být důvodem i střevní chřipka. Dobrou zprávou je, že na zklidnění žaludku zabírá hned několik zázračných bylinek. Ty všechno uvedou zpátky do normálního chodu a navíc je můžete přes léto natrhat na louce nebo kdykoliv sehnat v lékárně.

Hořký pelyněk

Většina bylinek na bolavý žaludek je hodně hořkých. Právě hořkost skvěle zabírá na produkci žaludečních šťáv, čímž se nám rychle uleví. Velmi rychle a účinně zabírá pelyněk. Ten patří k těm nejvíce hořkým bylinkám a řada lidí má kvůli tomu s jeho konzumací značné problémy. Řešením pak mohou být speciální bylinné směsi na žaludek, ve kterých je pelyněk obsažen společně s dalšími bylinkami. Tím se chuťově stává snesitelnějším.

Jemnější chuť fenyklu

Alternativou k pelyňku může být například fenykl. Ten má sice také výraznou chuť, ovšem oproti pelyňku je mnohem snesitelnější a jemnější. Navíc je i snadno dostupný téměř v každém obchodě s potravinami – využívá se totiž i jako koření.

Fenykl má pouze mírně nahořklou chuť. Umí zmírnit bolestivé křeče, které nás trápí v trávicím ústrojí. Navíc působí blahodárně i na potíže s nadýmáním, které se stávají také častým problémem po konzumaci jídla.

Skvělá máta peprná

Doslova zázračně pak působí na náš organismus máta peprná. Čaj z máty se doporučuje pít asi dvacet minut po jídle a uleví téměř okamžitě. Podporuje totiž normální funkci trávicího ústrojí, působí blahodárně na střeva i žaludek a také má vliv na nadýmání. Mátový čaj můžete popíjet i preventivně, kromě zažívání má totiž vliv i na normální činnost dýchacího ústrojí, posiluje přirozenou obranyschopnost organismu a též imunitní systém. Mátový čaj před spaním navozuje lepší spánek a napomáhá tělu se zrelaxovat.

Na zmírnění bolesti žaludku můžete kromě známých bylinek také využít puškvorec, který podporuje tvorbu trávicích šťáv.