Kajenský pepř není pepřem. Se zdravím a hubnutím vám ale pomůže

Říká se mu kajenský pepř, ale ve skutečnosti nejde o pepř, nýbrž o odrůdu červených chilli papriček. O jeho účincích jste už možná slyšeli, zejména v posledních letech se o nich mluví stále více. Díky obsahu kapsaicinu jde totiž o štiplavý zázrak, který má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. A dokonce vám může pomoci zbavit se přebytečných kilogramů. Co všechno ještě umí?

Bojovník proti nemocem

Kajenský pepř pomáhá účinně rozpouštět a uvolňovat hlen, proto se doporučuje jeho užívání při nachlazení a chřipce. Jakmile se totiž tělo začne zbavovat hlenů a vyplaví tak škodliviny, tělu se uleví, nemoc začne ustupovat. Navíc má kajenský pepř i protizánětlivé, detoxikační a antibakteriální účinky. Vědci také zjistili, že má i protirakovinné účinky a doporučuje se jeho užívání zejména kuřákům, kdy pomáhá předejít rakovině plic. Účinná látka kapsaicin totiž pomáhá zastavit tvorbu rakoviny plic, stejně jako může pomoci potlačit nádory jater. Dále snižuje srážlivost krve tím, že tlumí faktory, které vedou ke tvorbě krevních sraženin. Tak se snižuje riziko srdečního infarktu a mrtvice.

Pro lepší trávení

Kajenský pepř má také příznivé účinky na náš zažívací trakt. Jeho pravidelnou konzumací si zlepšíte trávení. Navíc zmírňuje střevní plynatost, kterou často trpíme po konzumaci některých potravin. Kajenský pepř má vliv i na produkci slin, a to je také velmi důležité pro zdravé zažívání.

Alergiky pak jistě potěší, že tento červený štiplavý zázrak pomáhá zmírňovat alergické reakce.

Zatočte s přebytečnými kily

Jistě vás potěší, že kajenský pepř je využíván i v boji s nadbytečnými kilogramy. Když si dáte kajenský pepř už jako součást snídaně, po celý den se sníží váš pocit hladu. Díky tomu sníte mnohem méně jídla, tím pádem i přijmete méně kalorií.

Kajenský pepř navíc podporuje metabolické funkce – nakopne váš metabolismus, čímž pomáhá tělu se spalováním přebytečných tuků. Je ho vhodné přidávat do jídel, ale můžete ho vyzkoušet i v některých nápojích.

S jeho množstvím buďte ale obezřetní – stačí opravdu menší špetka, zvláště pokud nejste na ostrá jídla zvyklí.