Děti jsou pohodlné a tloustnou, rozhýbat je můžete jen vy

Velká část dětí ve školním věku má za běžné situace aspoň jednou týdně nějaký mimoškolní kroužek či aktivitu, kde se věnují sportu. Může jít o tanečky, fotbal, tenis, karate či cokoliv jiného. Většina rodičů proto má pocit, že mají splněno. Jednou týdně pohyb dětem ale rozhodně nestačí, naši potomci tloustnou a jejich nadváha začíná být už velmi značným problémem.

Jistě, stále je dost dětí, které jsou hubené nebo prostě normální, nemají nadváhu ani nejsou obézní. Ale zároveň rostou počty těch, které tloustnou doslova před našima očima a rok od roku váží více (tedy více než v daném věku mají vážit). I proto je zhruba pětina českých dětí obézních či mají nadváhu. A to i přes snahu jejich rodičů. Přitom právě rodiče se nesnaží dost, to je ten problém.

Děti jsou pohodlné

Některé dítě je aktivní, chvíli neposedí, pořád někde běhá a potřebuje ze sebe tuto energii zkrátka vybít. Takové dítě může jíst i nejnezdravější nesmysly, ale pořád má relativně normální váhu. Jenže je tu čím dál více dětí, které jsou pohodlné. Rády leží na pohovce nebo v posteli, zapnutou televizi i počítač, v ruce telefon. Proč by měly jít ven, když jim takhle nic nechybí? A proč by měly jíst zdravé svačinky, které jim chystají do školy rodiče, když si mohou cestou za školy zajít do fast foodu? To je přesně důvod, proč tloustnou. A rodiče často nevědí, co s tím.

Jděte příkladem

Uvědomte si, jak svůj volný čas trávíte vy. Nejspíš zjistíte, že dost podobně. Jak potom vaši potomci mohou vyvíjet nějakou snahu žít jinak? Možná je donutí puberta, až se jim vrstevníci budou posmívat kvůli jejich postavě, ale jinak budou pohodlnět dál. A jediný, kdo s tím něco zmůže, je rodič a jeho vlastní příklad.

Pouhé vysvětlování a domlouvání jistě nepomůže. A pohybový kroužek na jednu hodinu týdně také ne. Snažte se hýbat se svým potomkem každý den – chodit na procházku, jezdit na kole, chodit plavat, zkrátka najít si nějakou aktivitu, která vás bude oba bavit (a pak se jí může dítě věnovat bez vás a jen se svými vrstevníky). Dbejte i na zdravé stravování, které mu ale bude chutnat. Pokud mu nechutná, neuspějete, takže hledejte kompromisy. Jen když dítě bude chtít, začne žít jinak a zdravěji, ale musí ho to bavit a musí mít motivaci.