Opomíjený vitamín K dává pozor na krev a kosti

Nejčastěji se mluví o pozitivních účincích vitamínů C, A nebo (zejména v poslední době) D. Přitom se opomíjí jeden vitamín podstatný pro krev i kosti - vitamín K. Právě on ovlivňuje srážlivost a kvalitu krve, podporuje správnou činnost jater a je považován za důležitou složku při prevenci vzniku rakoviny. Bez něj bychom jen obtížněji mohli vstřebávat vápník, a tedy je podstatný i pro vývoj kostí.

Srážlivost krve a zdravé kosti

Jednou z nejdůležitějších funkcí vitamínu K je regulování krevní srážlivosti. Jestliže nám vitamín K chybí, snáze vznikají modřiny a krevních sraženiny, ohroženi jste také také chudokrevností. Nedostatek vitamínu K se projevuje také krvácením z nosu, bolestivou a velmi silnou menstruací nebo nadměrným krvácením z ran - právě kvůli nedostatečné srážlivosti krve.

Ženy trpící premenstruačním syndromem by měly zpozornět a vitamín K pravidelně doplňovat. Výrazně totiž snižuje symptomy s tímto nepříjemným stavem spojené.

Důležitou úlohu hraje ale i při zlepšování stavu kostí. Ovlivňuje vstřebávání vápníku, což je minerál, který hraje hlavní roli v kostním metabolismu. Při jeho nedostatku tak hrozí i riziko vzniku osteoporózy, tedy řídnutí kostí.

Pro srdce i mozek

Vitamín K velmi výrazně ovlivňuje i zdraví našeho srdce. Napomáhá ke snižování krevního tlaku tím, že brání mineralizaci tepen – tedy hromadění minerálů v tepnách. Naše srdce díky tomu může volně tlačit krev po celém těle.

Vědci také dokázali, že je tento vitamín důležitý pro podporu funkce mozku. Má totiž protizánětlivý účinek, který chrání náš mozek před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály. Oxidační stres poškozuje mozek, a následkem pak může být Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba. 

Má ale i protirakovinné účinky, osvědčil se v boji proti rakovině tlustého střeva, žaludku, jater nebo prostaty. Preventivně působí i proti ostatním druhům rakoviny.

Dopřejte si listovou zeleninu

Kvůli jeho širokým pozitivním účinkům není od věci pravidelně jej doplňovat. To lze dvěma způsoby. Je možno užívat jej ve formě doplňků stavy, ale přirozeně ho nalezneme i v některých potravinách.

V přírodní podobě je v listové zelenině - nejlépe v obyčejném zelí, špenátu a kapustě. Dále také v květáku nebo v brokolici. Můžete si ale pochutnat i na cibuli, švestkách, okurkách, vejcích, mořských rybách, hovězích játrech nebo zeleném čaji, kde menší množství vitamínu K také naleznete.