Spirulina je skvělý pomocník pro hubnutí i imunitu, vybírejte ale jen tu prověřenou

Tato sytě zelená sladkovodní sinice se přirozeně vyskytuje v jezerech tropických a subtropických oblastí Afriky, Asie a Jižní Ameriky. Kvůli velké popularitě v posledních letech je ale poptávka trhu po spirulině tak velká, že přirozený výskyt zdaleka nestačí. Pěstuje se tedy i uměle ve velkých sladkovodních nádržích, nejčastěji v Japonsku. Proč je o spirulinu vlastně takový zájem? Údajně totiž jde o jeden z nejlepších přírodních prostředků na hubnutí i na podporu imunity. 

Mnohostranné využití

Spirulina je doslova nadupaná nejdůležitějšími minerály, prvky a vitamíny. Jde o významný rostlinný zdroj bílkovin, má protizánětlivé účinky a jde o silný antioxidant. Zvyšuje obranyschopnost organismu, urychluje hojení ran, a naopak zpomaluje proces stárnutí v těle. Využívá se k detoxikaci organismu – tělo vyčistí od všech nahromaděných toxinů. Upravuje ale i zažívací problémy a má vliv na zdraví pokožky, nehtů a vlasů. Snižuje míru únavy a podporuje i zdravou krvetvorbu. Snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi a podílí se na odkyselení organismu. Kromě toho se využívá i při dietách a podporuje přirozené a zdravé hubnutí. 

Dokonale oklame mozek

Spirulina je koncentrovaným zdrojem aminokyselin a sacharidů. Ty se pak rychle vstřebávají do krevního řečiště. Když v krvi poklesne hladina cukrů a aminokyselin, náš mozek začne okamžitě vysílat signál, že má tělo hlad. Spirulina ale dokáže udržovat dostatečnou hladinu těchto látek v krvi, takže mozek nezačne brzy signalizovat hlad. Spirulina tedy výrazně ovlivňuje pocit hladu a také potlačuje chuť na sladké, a to hraje velkou roli při různých dietách. 

Prášek nebo tablety? 

Z povrchu vody, ve které se spirulina pěstuje, se sbírá zelený povlak, který se dále přefiltruje a následně ztuhne. Povlak se pak suší a je dále zpracováván na prášek nebo tablety. V těchto dvou formách pak můžeme spirulinu užívat my. Prášek je možné přidávat do jídel či nápojů, oproti tomu tablety se užívají klasicky, musí se ovšem zapít dostatečným množstvím tekutin. 

Nežádoucí účinky

U samotné spiruliny nebyly prokázané žádné nežádoucí účinky. Záleží ale na její čistotě, resp. na čistotě prostředí, ve kterém se řasa pěstuje. U některých přípravků se objevily stopy toxinů, bakterií nebo těžkých kovů - právě jejich konzumace pak být zejména při dlouhodobém užívání rizikem pro naše zdraví. Při výběru spiruliny proto sáhněte po té od prověřeného výrobce s prokazatelným místem původu.