Jak zdravě(ji) osladit vánoční cukroví

Že bílý cukr není nic, čím bychom se měli ládovat, ví každý. Ale když přijde na řadu vánoční cukroví, rádi na to zapomínáme. Zkuste letos připravit zdravější varianty svých oblíbených kousků. 

 

Datlová pasta

Pokud chcete letošní cukroví dělat skutečně Zdravě (s velkým Z), vsaďte na datlovou pastu. Je skvělým základem pro veškeré nepečené cukroví (neboli RAW cukroví). Datle vypeckujte a s pár lžícemi vody rozmixujte v robotu. Tato voňavá lepivá pasta obsahuje vápník, hořčík, vlákninu a antioxidanty. 

 

  • Náš oblíbený recept: Zdravá RAW ořechová srdíčka

Datlovou pastu smíchejte s jemně mletými lískovými oříšky nebo mandlemi v poměru 1:4. Ovoňte skořicí a holandským kakaem (na 200g ořechů stačí 1 lžíce kakaa, ať není cukroví hořké). Těsto nechte zchladnout a vyválejte. Potřete kvalitní rozehřátou čokoládou, nechte v chladu ztuhnout a vykrajujte srdíčka.

 

RAW cukroví, nemá takovou trvanlivost jako klasické pečené, takže doporučujeme odložit část do mrazáku a vytahovat postupně.

 

Třtinový cukr

Oproti bílému cukru má třtinový cukr tu výhodu, že obsahuje i vitaminy a minerály. Kvalitní třtinový cukr je nerafinovaný - je přirozeně tmavší a obsahuje větší množství melasy. Hodí se hlavně do perníčků, kde vůně a chuť melasy krásně hraje s perníkovým kořením. Výborně ho upotřebíte ale ve všech kouscích tmavé barvy. 

 

Třtinový cukr je o něco lepší variantou, než bílý cukr, ale při dietě si na něj musíte dávat stejný pozor. Nejedná se o žádné zázračné sladidlo - pořád je to cukr.

 

Kokosový cukr

Do lineckého cukroví, rohlíčků a dalších světlých kousků doporučujeme zkusit kokosový cukr. Má nízký glykemický index (35), takže nezvyšuje hladinu cukru v krvi tolik, jako ostatní varianty cukru. Je bohatý na vitaminy skupiny B a na minerály, jako je hořčík, draslík, zinek a železo

 

Med

Med je neskutečně zdravý a každá včelička kvůli jednomu gramu medu obletí 7000 květů. Tolik energie, kolik do něj včela vloží ale budeme potřebovat i my, abychom ho zase vyběhali. Med s glykemickým indexem 80 podporuje ukládání tuků a rapidně zvyšuje hladinu cukru v krvi. Tím dále zvyšuje chuť na sladké a vede nás do nepříjemné “žravé” spirály.

 

Med má silné antibakteriální účinky, zklidňuje mysl a pomáhá při zánětech horních cest dýchacích. Nicméně všechny své léčivé účinky ztrácí vlivem horka. Pokud ho tedy použijete do cukroví, vlastně ho zničíte a zbyde vám z něj jen sladidlo. 

 

Největší službu vám med udělá v malém množství. Lžičkou medu si oslaďte (vlažný) čaj, nebo třeba grog, ale rozhodně nedoporučujeme konzumovat ho po kilech v pečeném cukroví.

 

Sirupy a slady

Obilné slady jsou extrakty z naklíčených obilovin. Obsahují jednoduché i složené cukry. Stejně jako slad rýžový nebo kukuřičný nejsou tak sladké jako cukr a jejich konzistence připomíná med. Při přípravě těst bude tedy potřeba zkoušet a vychytávat správný poměr, aby bylo těsto dostatečně sladké, ale ne příliš lepivé.

 

Podobně je na tom na vitaminy a minerály bohatý javorový sirup. Co se týče glykemického indexu, hrdinou dnešních dní je sirup čekankový, jehož hodnota je nižší než 5. Pokud tedy chcete hubnout a nebojíte se experimentů, sirupy a slady by se rozhodně měli objevit ve vaší lednici.

 

Hrdinou našich zdravých Vánoc bude letos datlová pasta a kokosový cukr. Jakou alternativu k bílému cukru vyzkoušíte letos vy?

 

 

Číst dál: