Vánoční dárky pro zdraví za pár korun

Nechce se vám tlačit se ve frontách v obchodních domech, ale přesto chcete své blízké obdarovat krásným dárkem od srdce? Zkuste letos výrobu naší domácí nutelly, přivažte na lahvinku červeného vlastnoručně vyrobené koření na svařák, nebo dopřejte své rodině a přátelům voňavé svíčky nebo koupelovou sůl

 

Domácí nutella 

zdravá domácí nutella

Divíte se, že bychom vám na webu nejfit.cz doporučovali jíst Nutellu plnou palmového tuku, cukru a syntetického vanilinu? Tak to se nebojte. Doma vyrobená nutella totiž obsahuje hlavně lískové ořechy.

 

Lískové ořechy jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vitaminu B1 a B6. Podporují správné trávení, zlepšují elasticitu pokožky a blahodárně působí na činnost nervového systému a srdce. V jedné skleničce domácí ořechové pomazánky tak doslova věnujete i balzám na nervy.

Recept na domácí nutellu

Vonné svíčky 

Budete potřebovat vosk, knot, barvivo, vůni, sklenice a trpělivost. Obdarovaný ale na oplátku dostane hodiny fantastické aromaterapie a odpočinku, které potřebuje úplně každý jeden z nás.

 

Pro domácí výrobu svíček doporučujeme sojový vosk, který je přírodní a hoří déle, než ostatní druhy. Seženete ho v obchodech s výtvarnými potřebami nebo na internetu. Jako nádoby vám mohou posloužit staré skleničky od přesnídávek, hořčice nebo již vypálených svíček. Můžete samozřejmě nakoupit i zbrusu nové zavařovačky, ale my rádi recyklujeme.

 

Knot ustřihněte tak, aby byl delší než sklenice. Na jeho konec umístěte kovový plíšek, který seženete spolu s knotem. Přilepte ho na dno sklenice kapkou rozehřátého vosku. Horní část zajistěte kolíčkem, aby knot zůstal uprostřed.

 

Ve vodní lázni zvolna rozpusťte vosk. Pokud chcete svíčku barevnou, vypněte plotnu a pozvolna přisypte barvivo, které se prodává ve tvaru malých čtverečků. Nakonec přidejte to nejdůležitější - esenciální oleje. Na jednu svíčku postačí asi 20 kapek. Je jen na vás jestli vyberete vánoční skořici, relaxační levanduli, uvolňující vanilku nebo osvěžující citrusovou vůni.

 

Rozehřátý vosk opatrně a pomalu přelijte do nahřátých sklenic. Nechte sklenice v klidu v teplé místnosti asi 24 hodin. Knot zastřihněte na délku cca 1 cm, a hlavně nezapomeňte alespoň jednu svíčku schovat pro sebe.

Koření na svařák

koření na svařené víno

Voňavá směs koření vlastní výroby je nádherným dárkem, který můžete připravit ve větším množství třeba pro kolegy z práce.

 

Pokud ovládáte práci se šicím strojem, jistě pro vás nebude problém ušít pár barevných pytlíčků, které potom jednoduše převážete mašlí. Vzhledem k barevnosti a nádherným tvarům koření ale doporučujeme pořídit průhledné celofánové sáčky, které na první pohled pohladí po duši.

Do směsi koření na svařené víno patří:

sušený pomeranč (nakrájený na kolečka), několik hvězdiček badyánu, hřebíček, svitek skořice a pár kostek třtinového cukru.

 

Směs můžete obohatit i o sušené švestky,  lusk vanilky a kolečka sušeného citronu dle vašich preferencí.

Koupelová sůl

ingredience pro levandulovou koupelovou sůl

Pokud hledáte dárek, který zvládnete i na poslední chvíli, pak je to vlastnoručně vyráběná koupelová sůl. Kdo by si po únavném dni neužil krásnou dlouhou koupel?

 

Základem je hrubozrnná mořská sůl, kterou můžete nakombinovat se solí z mrtvého moře (dá se sehnat ve větších drogeriích) v poměru 2:1.

 

Připravený základ rozdělte do misek a začněte kouzlit. Do jedné přidejte esenciální levandulový olej, pár kapek fialového barviva (není nezbytné) a rozdrobené snítky sušené levandule. Do druhé přidejte vůni a sušené okvětní plátky růže. Můžete opět přidat pár kapek červeného barviva. Další oblíbenou kombinací jsou citrusové (pomeranč, mandarinka) vůně s mandlovým olejem. Radost uděláte i zklidňujícím heřmánkem.

 

Sůl naplňte do průhledných zavařovaček a opatřete přáníčkem a mašlí. 

 

Číst dál:

Odpočívat aktivně neznamená přehánět to s pohybem

Eco kosmetika je trendy. Pozor si ale dejte na podvodníky

Jak zdravěji osladit cukroví