Mráz si užívejte jako terapii pro vaše zdraví

Dětem často říkáme, ať se jdou ven na chvíli provětrat a ať tam trochu vymrznou. Nechceme jim tím samozřejmě ublížit, ale naopak prospět. Mráz nám skutečně prospět může a nemusí být naším nepřítelem.

Červené tváře, úsměv na rtech

I když už jsme letos mráz zažili, zima ještě pořádně nezačala. Mrazivých dnů snad bude ještě dost. Nemračte se na ně a nesledujte je jen zpod deky zavrtaní na pohovce. Vyrazte raději na poctivou zimní procházku. Stačí půl hodiny venku a uvidíte, jak se vaše nálada změní. Zamrzlá zimní krajina má své kouzlo. A pokud se řádně obléknete, mráz se vám pod kůži nedostane. Domů budete přicházet s mnohem lepší náladou, červenými tvářemi a nosem, ale s úsměvem na rtech. Proč? Protože mrazivé počasí má pozitivní vliv na náš organismus a způsobuje, že se v něm vyplavuje hormon štěstí.

Terapie mrazem

Na velmi podobném principu funguje i takzvaná kryoterapie, kdy se můžete vydat do speciální kryokomory a nechat na své tělo působit extrémní mráz. Ten je způsoben kapalným dusíkem a teplota v takovém poláriu se pohybuje mezi -100 °C a -160 °C.  Že něco takového nemůžete přežít? Podivíte se, ale nejen že můžete, ale prospěje to vašemu zdraví.

Kryoterapie, tedy krátkodobý pobyt v extrémním mrazu, se doporučuje lidem, kteří trpí chronickými onemocněními pohybového ústrojí, trápí je poruchy imunitního systému či chronická onemocnění dýchacích cest. Pozitivní vliv je ale prokázán i na celulitidu, svalovou či psychickou únavu a pomáhá to i lidem s roztroušenou sklerózou. Lékaři kryoterapii často doporučují i jako jistou frmu rehabilitace.