Pocení ve spánku: pomůže vhodné povlečení i bylinky

Pocení ve spánku je dnes poměrně běžný jev, který občas postihne každého z nás. Častěji s ním bojují ženy, a to zejména když procházejí výraznější hormonální změnou. Noční pocení se ale může objevit u každého z nás. Kromě toho, že procitnutí v promokřeném pyžamu i peřinách není vůbec příjemné, může také někdy poukazovat i na vážnější onemocnění. Jak ale poznat, že se už potíte v noci příliš?

Pocení je přirozené

Pocení je přirozené a v rozumné míře i zdravé a nezbytné. Když se tělo začne přehřívat, okamžitě se začne potit, což je vlastně jeho obranný mechanismus. I v noci se přirozeně potíme a během noci můžeme vyloučit až jeden litr potu. Pokud se tedy v noci občas vzbudíte s mokrým pyžamem a promáčeným prostěradlem, nemusí se vůbec nic dít. Zvlášť když se rádi zachumláváte do peřin nebo máte radši vyhřátější místnost. Když se propocení probudíte i několikrát za noc a nemáte teplotu, je třeba začít se mít na pozoru.

Záleží na povlečení i matraci

Nadměrné pocení ve spánku ale nemusí pouze znamenat vážnější onemocnění. Obvykle totiž pomůže změna matrace nebo třeba polštářů a dek. Často také máme povlečení nebo pyžamo z ne příliš vhodných - tedy umělých a neprodyšných - materiálů. Právě ty mohou pocení také způsobovat, protože kvůli nim se tělesná vlhkost, včetně potu, nemůže vypařovat.

Důležité je také dodržování pitného režimu během dne a správná životospráva. Velký vliv má na noční pocení i vaše večeře - když si dopřejete sladkosti nebo něco těžkého, pravděpodobně se budete potit více než po lehčí večeři.

Někdy stačí změnit i úplnou maličkost a problém sám zmizí. Pokud ale noční pocení neustupuje, je rozumné navštívit lékaře. Nadměrné pocení ve spánku může upozornit například na onemocnění štítné žlázy nebo vysoký krevní tlak.

Bylinky pomáhají 

Při problémech s pocením ve spánku můžete také vsadit na sílu bylinek. Pozor ovšem na výběr bylinek, některé druhy léčivých bylin totiž mohou pocení naopak vyvolávat, a ne jej tlumit. Pro potlačení pocení ve spánku vyzkoušejte čaj z levandule, přesličky, dubové kúry nebo šalvěje. Čaj z šalvěje můžete popíjet klidně už během dne nebo až přímo před spaním.