Para ořechy: skvělé pro vaše zdraví, pozor si dejte jen na množství

Para ořechy, známé také jako brazilské ořechy, obsahují vitamíny i minerály, a především pro tělo velmi potřebný selen. Svou chutí připomínají máslový krém, proto jim řada lidí neodolá. Málokdo však ví, že kromě vynikající chuti mohou para ořechy při vyšší konzumaci uškodit.

Zdravá součást jídelníčku, jen pozor na množství

Para ořechy jsou rozhodně zdravé a patří do zdravého jídelníčku, obsahují vitamíny E a B1, měď, hořčík, zinek, fosfor, mangan a také selen. A právě jeho konzumace je ve větším množství nebezpečná. Tato látka může být dokonce až toxická.

Denní dávka selenu se u dospělého člověka skrývá ve čtyřech para oříšcích, pokud bychom tedy jedli jen je. Selen ale konzumujeme i v jiné potravě - masu, semínkách nebo i ovesných vločkách. Proto se nedoporučuje konzumovat více než dva para ořechy za den. 

Předávkování selenem

Předávkování selenem může vést až k otravě organismu. V případě, že dlouhodobě konzumujeme větší množství selenu, než je zdrávo, dochází v těle k takzvané selenóze. Otrava se projevuje zvracením, průjmem a nevolností – což jsou akutní projevy. Přidat se může také bolest hlavy nebo kloubů, únava, objevují se kožní vyrážky či brnění v pažích, prstech na nohou i rukou, při dlouhodobém stavu dochází ke ztrátě vlasů nebo lámání nehtů.

Selen tělo potřebuje 

Selen je jako takový pro lidské zdraví nepostradatelný. Vliv má na obranyschopnost organismu, růst nehtů a vlasů, činnost štítné žlázy nebo na mužské spermie. Je to jeden z antioxidantů. Hojně jej tak obsahují také nejrůznější doplňky stravy a vitamíny.

Ve stravě se objevuje nejvíce v mase, rybách, vnitřnostech nebo vejcích. Pokud se rozhodnete každý den doplňovat selen právě brazilskými para ořechy, hlídejte si jeho další konzumaci v běžných jídlech a zcela vynechejte užívání doplňků stravy, které ho obsahují.