Originální a lahodné horké nápoje pro zdraví a dobrou náladu

Chai latte

Úžasná kombinace hřejivého koření s černým čajem a napěněným mlékem dělá z tohoto indického nápoje jasného parťáka pro zimní nepohodu. Provoní váš byt lépe než lecjaká svíčka a probudí váš imunitní systém. 

 

Chai latte není nic jiného, než kvalitní černý čaj, zalitý zpěněným mlékem, ochucený hřebíčkem, skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem. Můžete přidat i pomerančovou kůru a badyán. Jedná se vlastně o koření na svařené víno, doplněné o zázvor. 

Opravdové kakao

Kakaové boby se řadí mezi superpotraviny. Vysoký obsah hořčíku působí blahodárně na naši psychiku, a právě díky tomu je kakao a čokoláda tolik ceněným lékem proti depresi. Mezi dalšími důležitými prvky, obsaženými v kakau, se nachází i zinek, který podporuje imunitní systém, nebo mangan a železo, tolik potřebné pro správnou krvetvorbu.

 

Pokud tedy nesklouznete k instantním náhražkám a pro přípravu lahodného nápoje použijete pravé holandské kakao, uděláte i něco správného pro fungování vašeho organismu.

Horké jablko

Jablečný mošt má v porovnání s jablečným džusem tu výhodu, že obsahuje vlákninu. Poctivé domácí mošty nejsou doslazované a obejdou se bez chemického ošetření. Jablečný mošt pomáhá udržovat v pořádku střeva, zabraňuje tvorbě nádorů, pečuje o cévy a pomáhá předcházet infarktu a mrtvici. 

 

V zimních měsících ho můžete pro větší efekt ohřát a ochutit skořicí, hřebíčkem a trochou citronové (nebo limetkové) šťávy.

Irská káva

Konzumace kvalitní kávy pomáhá chránit játra a zrychluje metabolismus. Spolu s kávou dostanete do svého organismu cenné antioxidanty, které vás chrání před předčasným stárnutím a podle některých studií i Alzheimerovou chorobou.

 

Kávu můžete pít i při dietě, nicméně tu irskou doporučujeme spíše jako lék na špatný den a zahnání chmur. V klasické “irské” je totiž navíc kopec šlehané smetany a hlavně panák irské whiskey. No, projednou bychom snad mohli to oko přimhouřit, co říkáte?

 

 

Číst dál:

Alergie na chlad: Nepleťte si ji s ekzémem

Jak zdravě(ji) osladit vánoční cukroví

Recept na domácí nutellu