Poškození jater vám může napovědět i únava

Tento text není o lidech, kteří pijí od rána do večera nebo si bez alkoholu neumí představit svou existenci. Ti už mají mnohem závažnější problém, který může řešit obvykle jen hospitalizace v protialkoholní léčebně. Ale zaměříme se na lidi, jakými je většina z nás – občas si dáte skleničku, občas dvě či tři, k pár pivům si dáte i panáka, z jedné sklenky vína je najednou láhev. Neděláte to denně, ale relativně často. A současná situace ve světě tomu napomáhá, protože alkohol prokazatelně odbourává stres a dostává nás do pohody. Proto po něm saháme častěji než dříve a pijeme ho ve větším množství než předtím.

Ničíme si tělo

Už po první vlně pandemie Covid-19 lékaři varovali, že se značně zvýšil počet pacientů s cirhózou jater. A to bylo na jaře či v létě. Teď je zima, takže se více lidí pomocí alkoholu nejen uklidňuje, ale i zahřívá. Leckdo si tvrdým alkoholem léčí virózy a spousta z nás má pocit, že panák alkoholu po příchodu ze zaměstnání spolehlivě zabije možné viry v těle. Vánoce jsou časem, kdy také více pijeme - vídáme se s příbuznými a blízkými, ale i s dobrými příteli. A to ještě nemluvíme o Silvestru.

Jenže naše tělo není stroj, alkohol mu rozhodně v častém a velkém množství nedělá dobře. Ale než si uvědomíte, co si způsobujete, můžete svoje tělo neviditelně ničit zevnitř. 

Únava jako příznak

Jak poznáte, že vaše játra jsou na tom už docela dost špatně? Když jim nedáte dost času na regeneraci, nebudou se stíhat „uzdravovat“ a jejich tkáň může být závažně a nenávratně poškozena. Projevit se to může nejprve nenápadně – nažloutlým bělmem očí či modřinami, které nemají zřejmou příčinu. Když na vás padá únava a cítíte se vyčerpaní, ale nevíte proč, může to být také příznak poškozených jater. V neposlední řadě játra volají o pomoc trávicími problémy a nevolností. Pokud v tuto chvíli neutnete přísun alkoholu, koledujete si o vážný zdravotní problém. Šanci zachránit játra máte, jen se jí musíte chopit včas. Ideální je ale prevence - tedy vyhýbat se přehnanému pití alkoholu.