Lískové oříšky jsou zásobárnou tuků, naštěstí těch zdravých

Není snad nikdo, kdo by je neznal. Lískové oříšky jsou chutné a voňavé, odolá jim jen málokdo. V oblibě je mají i cukráři a výrobci čokolád, protože se ke sladkému výborně hodí. Lískové ořechy jsou ale i velmi zdravé a plné živin a měly by být součástí zdravého jídelníčku. Konzumovat je můžete jak v čerstvém, tak sušeném stavu. 

Plody lísky plné zdraví

Rostliny běžně do svých semen ukrývají nejcennější živiny – a nejinak je tomu i v případě těchto plodů lísky. Lískové ořechy obsahují velmi mnoho cenných živin, jsou doslova nabité zdravím a plné zejména dobře stravitelných tuků, vitamínů a minerálů. Z vitamínů v nich najdete vitamín E a vitamíny řady B. Z minerálních látek pak zejména draslík, hořčík, vápník, zinek, železo, mangan nebo měď. 

Nabité energií

Jako všechny ořechy, i ty lískové jsou plné tuků. Jsou proto energeticky hodně vydatné. Naštěstí tuky v lískových oříšcích jsou zdravé. Dopřejte si je proto například před náročným sportovním dnem nebo jako součást zdravé a vydatné svačinky. V jedné malé hrstce oříšků do sebe dostanete potřebnou energii i živiny, a přitom si zdravě zamlsáte. Pozor však na varianty ochucených oříšků máčených v čokoládě, karamelu nebo jogurtu. Vyhledávejte spíše přírodní v bio kvalitě. 

Lidové léčitelství

Lískové oříšky se pro své účinky využívají i v lidovém léčitelství. V tradiční čínské lidové medicíně pak zejména pro podporu slinivky břišní a sleziny. Doporučují se užívat diabetikům, zejména při cukrovce II. typu. Působí preventivně také proti demenci a vliv mají i na zdraví a správnou funkci očí. Ke zdravému životnímu stylu tyto oříšky zkrátka patří – a ocení je tak nejen sportovci, kteří potřebují dodat energii nebo ti, kterým prostě chutnají.