Ovoce sušené mrazem křupe a zachovává si tvar i živiny

Klasické sušení teplem probíhá pomocí jednoduchého principu a mnoho z nás už si doma některé ovoce takto zkusilo usušit. V poslední době ale získává na oblibě nová modernější metoda sušení, takzvaná lyofilizace. Toto sušení mrazem má oproti klasickému sušení mnohé výhody. Jednu z  nich cítíme sami - takto sušené ovoce je velmi chutné a neuvěřitelně křupavé. 

Teplo versus mráz

Běžný způsob sušení ovoce spočívá v tom, že vystavíme ovoce suchému teplému vzduchu, díky kterému se z něj postupně odpaří většina vody. Ovoce nám poté vydrží dlouho a můžeme si jej vychutnávat klidně po celou zimu.

Lyofilizace je o dost složitější proces. Ovoce se při ní rychle zamrazí a pak suší za pomoci nízkého tlaku - při něm se z ovoce “odpařuje” vlhkost podobně jako u sušení teplem. Lyofilizace je však mnohem šetrnější a její hlavní výhodou je, že si ovoce zachová veškeré své živiny, vitamíny a minerální látky jako v čerstvém stavu. Díky rychlému zmražení se nemění ani jeho barva, tvar nebo chuť. Stane se ale křehčím a křupavějším. 

Delší trvanlivost bez ztráty živin

V některých případech je lyofilizace dokonce žádaná, díky tomuto procesu se totiž ovoce zbaví všech mikrobiálních nečistot. Ovoce má pak i mnohonásobně větší trvanlivost a při ní si pořád uchovává všechny své cenné látky.

V domácích podmínkách ale ovoce mrazem usušíte jen velmi těžko. Přístroj, který se k tomu využívá, je cenově poměrně nákladný na pořízení a samotný proces bez něj s běžnými pomůckami nenapodobíte - zejména kvůli nutnosti dosáhnout nízkého tlaku je o dost složitější než běžné sušení teplem, které známe všichni. 

Prokřupejte se ke štíhlé linii

Kromě toho, že jde o velmi zdravou a výživově hodnotnou svačinu, lyofilizované ovoce vám může nahradit i oblíbené křupavé dobroty, které si dopřáváte například u televize. Ovoce sušené mrazem je velmi lehké a křupavé. Hrstka takto upraveného ovoce váží zhruba jako jeden obyčejný list papíru, přitom vás zasytí a dodá obrovské množství živin. A pocitem, že vám něco křupe v puse, si snadno nahradíte nezdravé chipsy.