Dýňová polévka - skvělá podzimní pochoutka

Zdravá podzimní potravina se rozhodně neskrývá. Zejména v posledních týdnech je v obchodech vidět více než kdy jindy. A není to jen kvůli masové propagaci svátku Halloween, který slaví zejména v Americe.

Tou potravinou je samozřejmě dýně. Konkrétně dýně Hokaido, ze které dnes vaříme, je velmi přínosná pro naše zdraví. Je bohatá na vitamíny A, B a C, dále na minerální látky jako vápník, hořčík, fosfor, draslík a vápník. Vitamíny a minerály obsažené v dýni pomáhají při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, poruchách ledvin i srdečních obtížích. Dýně má nízký energetický obsah a vysoký obsah vlákniny, je proto vhodná právě jako součást zdravého jídelníčku.

My vám přinášíme osvědčený recept na skvělou chutnou polévku.


Co potřebujeme?

  • dýně Hokaido
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • zázvor
  • jogurt bílý

Jak na to?

Dýni nemusíme loupat, vysoký obsah zdraví prospěšných vitamínů a minerálů se skrývá právě v její slupce. Před samotným vařením ji ale důkladně opláchneme vodou. 

Dýni rozkrojíme a vydlabeme vnitřek s jadérky. Ta můžeme dále zpracovat (opražená jsou výborná pro pány jako prevence před problémy s prostatou). Nás dnes však zajímá zbytek dýně - nakrájíme si ji na měsíčky. Ty poklademe na plech vyložený pečícím papírem (slupkou dolu na papír). Zakápneme pár kapkami oleje a dáme na cca 30 minut péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. Díky pečení slupka dýně změkne natolik, abychom ji dále mohli zpracovat.

Po upečení necháme dýni trochu vychladnout. Zbývá už ji jen rozmixovat, přidat k ní trochu vařící vody, aby nebyla polévka příliš hustá a dochutit solí, pepřem, strouhaným zázvorem a na závěr zjemnit jogurtem. Vše samozřejmě důkladně promícháme, aby se ochutila celá polévka.

Máme hotovo! Polévku si můžeme dopřát buď jen tak s celozrnným pečivem nebo do ní zkuste přidat solená slunečnicová semínka. Samozřejmě ji můžete vychutnávat i podle svého - tipy na dochucení nám pište do kometáře.

Dobrou chuť!