Ty nejlepší články rovnou do mailu

Víte, co si lijete na salát? Objevte s námi všechno o vinném octu

V našich zemích se nejčastěji používá 8% kvasný lihový ocet, který se výrábí kvašením ředěného etanolu. Své místo v českých kuchyních si získal díky nízkým výrobním nákladům a také zkrátka proto, že v dřívějších dobách jsme žádný jiný koupit nemohli. Ocet se prodává v plastových lahvích, kde je již částečně naředěn (právě na zmíněných 8%) - ve vyšších koncetracích je totiž etanol jedovatý.

 

Jak je vidět, žádné příjemné věci si do jídla nedáváme. Čím dál častěji ale na našich stolech najdeme kvalitnější octy, jako jsou ty vinné, které vznikaji čistě přírodní cestou. Vinný ocet se vyrábí z červeného nebo bílého vína, respektive z moštu. Do něj se přidá již hotový ocet, aby se spustily pochody kvašení. V první části kvašení vznikne alkohol, tak jako u klasického vína. V dalších fázích se právě alkohol přeměňuje na ocet. Čím déle se to celé nechá kvasit, tím kvalitnější a samozřejmě i dražší ocet dostaneme. U skutečně kvalitních octů není žádnou výjimkou, že v sudech zrají několik let. Takové ale v běžném obchodě nenajdete a jejich cena se šplhá do závratných výšek.

Abyste koupili ten pravý ocet, musí nést známku Aceto Balsamico Tradizionale. Takový ocet se vyrábí v italské Modeně z jediné odrůdy vína, trebbiano.

Právě jedním z druhů vinného octa je dnes již běžně používané balsamico. Bohužel pod tímto názvem často najdete i podvodné obyčejné vinné octy. Abyste koupili ten pravý, musí nést známku Aceto Balsamico Tradizionale. Takový ocet se vyrábí v italské Modeně z jediné odrůdy vína, trebbiano. K zasloužení názvu balsamico pak nesmí chybět minimálně 4 roky zrání v klasických sudech. I když se jedná už o kvalitnější verzi, stále je finančně únosná. V lepším obchodě lahvičku s tímto označením určitě najdete. Výhodou těchto dražších výrobků je jako obvykle to, že na dochucení je třeba daleko menší množství, ve výsledku tedy ještě ušetříte.

Pomáhá, nebo škodí?

Pokud bychom měli hledat nějakou škodlivou vlastnost na vinném octu, asi bychom hledali dlouho. Jako obvykle platí, že v menším množství nemůže uškodit, ale vinný ocet nám dokonce může pomoci. Obsahuje totiž řadu velmi prospěšných látek. Mezi těmi zásadními to jsou flavonoidy, antioxidanty, které brání stárnutí a působí preventivně proti rakovině. Díky antibakteriálním vlastnostem pomáhá při zánětech. Co je pro nás velmi dobrá zpráva, působí také na odbourávání podkožního tuku a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Vinný ocet je také výborný pomocník při péči o pleť, regeneruje pokožku a účinně podporuje tvorbu kolagenu. Nebojte se tedy sáhnout po kvalitním vinném octu, pomůže a jídlo dochutí daleko lépe a zdravěji, než například sůl.

Co vy na to?