Jestli můžeme říct, že nás některá dieta pozitivně překvapila, pak je to rozhodně žlučníková. Je dokonce otázkou, jestli je to dieta nebo jestli bychom podle jejích doporučení měli preventivně a zdravě jíst stále. Každopádně nám se líbí.
K čemu je žluč a žlučník?
Žlučník je velmi důležitým orgánem pomáhajícím tělu trávit potravu. Toho dosahuje tvorbou a vylučováním žluči. Žluč samotná je tvořena vodou, kterou následují žlučové kyseliny, hlen, žlučové pigmenty, cholesterol, mastné kyseliny a fosfolipidy, anorganické soli a peptidické hormony. Tento koktejl látek pomáhá trávícím enzymům lépe proniknout do potravy a tedy i trávení samotnému. Další funkcí žluči je pomoc při vstřebávání tuků ze střeva. Neméně důležitá je také žluč pro vylučování cholesterolu z těla - právě ten se společně s dalšími látkami (i léčivy, jedy nebo minerálními látkami) vylučuje ve žluči a následně putuje trávicí soustavou ven z těla.
Pokud tělo přetěžujeme mastnými tučnými potravinami, nestíhá produkovat dostatek žluči. Žlučník se vyčerpá a může dojít k tvorbě žlučníkových kamenů. Stejně tak dochází při přetěžování žlučníku k pocitu těžkosti a plného žaludku.
Co je žlučníková dieta?
Žlučníková dieta dbá zejména na zásady zdravého stravování, kdy není žlučník přetěžován mastnými nezdravými potravinami. To má pozitivní vliv na trávení samotné, ale i na ostatní orgány. Hlavní zásady se dají shrnout do několika hlavních bodů:
- Snídaně je doporučována v podobě něčeho lehkého, dobře stravitelného
- V průběhu dne jíst každé 2 - 3 hodiny a alespoň 5 jídel, aby tělo stihlo vše v klidu strávit, ale zároveň nehladovělo
- Všechna jídla se mají připravovat čerstvá a nedoporučují se následně ještě ohřívat
- Ideálními jídly jsou vařená a dušená, naopak nedoporučuje se konzumovat tučná, s tukem pečená nebo smažená jídla
- Je dobré se vyhýbat čerstvému pečivu, jídlům z polotovarů a ostře kořeněným jídlům
- V neposlední řadě se má pít dostatečné množství neperlivé vody
Žlučníková dieta - potraviny
Obecně se při žlučníkové dietě doporučuje jíst libové maso. Z ryb pak ty druhy, které nemají tučnější maso (kapra, lososa nebo makrelu tedy vynechte). U ovoce a zeleniny obecně platí, že si je dopřát můžete, ale beze slupky. Ta se hůře tráví a mohla by kvůli tomu zatěžovat žlučník. Můžete jíst i pečivo kromě toho čerstvého. Dokonce i tuky v podobě másla nebo margarínu jsou povolené v rozumné míře, stejně tak si neodpírejte ani nízkotučné mléčné produkty.
Oproti tomu se vyvarujte slazených a perlivých nápojů, dále pak coly, silné kávy a rozhodně alkoholu. Smažená, fritovaná a tučná jídla jsou tím, co vynechte. Podobně i ovoce a zeleninu se slupkou - resp. tu slupku, dále pak nejezte luštěniny. Silně kořeněná jídla také vynechte.
Shrnutí
Koncept žlučníkové diety zní ze všech populárních diet poměrně rozumně - snažíte se při ní jíst jídla, kterými příliš nezatěžujete trávící systém a dbáte na zdravý jídelníček. A přesně tak by podle nás měl vypadat základ zdravého stravování.