Jíte jen bílky z vajíčka? Začněte jíst i žloutky!

Dali jste si někdy otázku, jestli jsou vůbec žloutky zdravé? Po všech možných upozorněních na množství cholesterolu ve vajíčkách, starších doporučeních od výživových poradců a přetrvávajících mýtech byste mohli snadno nabýt dojmu, že vejce je vlastně nezdravá potravina. Krom bílku, který je tvořen bílkovinami, ten zdravý a dietní podle všeho bude. Ale žloutek? 

Vejce bylo dlouho nedoporučovanou potravinou. Právě kvůli obavám ze žloutku, konkrétně z vysokého obsahu cholesterolu a vyšší tučnosti. Vědci tenkrát věřili, že právě kvůli žloutku může vejce jako potravina mít negativní vliv na riziko vzniku srdečních chorob. To ale novější studie nepotvrdily.

Bílek má oproti tomu pověst dietní potraviny. Právě proto ho tak s oblibou konzumují všichni, kteří posilují. Málokdo ale ví, že téměř polovina obsahu bílkovin je ve vejci schována právě ve žloutku. Žloutek také obsahuje většinu živin, které jsou ve vejci obsaženy. Zejména vitamín D, fosfor, riboflavin, cholin, selen a další menší množství vitamínů a minerálů. 

Žloutek také obsahuje cholesterol, obvykle se uvádí množství mezi 180 - 200 mg cholesterolu v jednom vejci. V minulosti se věřilo, že toto množství je nadbytečné a může zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi. Dnes už víme, že konzumace 1 - 2 vajec denně není pro hladinu cholesterolu u zdravých jedinců nebezpečná, pokud zároveň nekonzumujete velké množství nasycených tuků a cholesterolu. Denní dávka cholesterolu se uvádí cca 300 mg pro zdravého dospělého člověka. Navíc poslední studie ukazují, že cholesterol obsažený ve vejcích, má na hladinu cholesterolu v krvi vliv cca jen ze 30%.

V rámci zdravé stravy se proto nemusíte bát 1 - 2 celých vajec denně. Když si k nim přidáte bílky, máte zdravou, sytou dietní snídani.