Recept: vepřové maso na karamelové mrkvi

Co budeme potřebovat?

  • cca 3/4 kg libového vepřového masa
  • 2-3 velké mrkve
  • rajčatový protlak
  • 1 velkou cibuli
  • pepř
  • sůl
  • mletý zázvor
  • nové koření
  • bobkový list
  • mletá paprika sladká
  • chilli paprička
  • třtinový cukr
  • máslo

Jak na to?

Nejprve si necháme v hrnci přepustit kus másla. Přepustit znamená, že z něj necháme odpařit veškerou vodu. V praxi jej stačí jen zahřát, ale je důležité, aby se jen mírně vařilo. Velký žár způsobí, že se bílkoviny začnou srážet a vlastně se máslo začne škvařit. Přidáme třtinový cukr a necháme jej rozpustit v másle. Přidáme na špalíčky nakrájenou mrkev a za stálého míchání necháme osmažit na másle s cukrem. Následně vmícháme na drobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. Přidáme trochu mleté papriky a vložíme kousky masa, které jsme si odblanily a nakrájeli na cca 1,5cm kostičky.

Zalejeme horkou vodou s bujónem, nebo ještě lépe zeleninovým vývarem. Přidáme zbylé koření a pod pokličkou dusíme do měkka. Před koncem vaření ještě přidáme rajčatový protlak a provaříme. Cibule by se měla kompletně rozvařit a omáčku tím zahustit, podobnou službu udělá i protlak.

Teď už zbývá jen podávat, jako přílohu můžeme doporučit třeba bramborovo mrkvové pyré.