Luxusní dobrota z pečené červené řepy

Možná patříte mezi ty, kteří se červené řepě už od dob základní školy vyhýbají. Tento recept je ale o něčem naprosto jiném. Není zrovna rychlý, ale jeho naprostá jednoduchost vám vše vynahradí. Prakticky všechno za vás udělá trouba. Na vás už bude jen si vychutnat si tuto luxusní pochoutku, kterou se rozhodně nemusí bát podávat ani v drahých restauracích - a právě tam ji také často podávají.

Co budeme potřebovat?

  • červená řepa
  • olivový olej, extra panenský
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Už podle počtu ingrediencí je zřejmé, že jsme vám nelhali - příprava je opravdu snadná. Omyté bulvy červené řepy, ideálně menší, zabalíme samostatně do alobalu. Vložíme do trouby a zapneme na 200 stupňů. Pečeme dvě hodiny. Ano skutečně, peče se dvě hodiny, ale doba pečení se nám vrátí v delikátní chuti. Řepy můžeme klidně nechat v troubě např. při pečení masa a pak nechat jen dopéct. Zkrátka vždy můžeme využít toho, že trouba peče něco jiného.

Po dopečení bulvy necháme v alobalu mírně vychladnout a nožem oloupeme, slupka by měla jít snadno. Případně některé části odřízneme. Nyní již stačí jen řepu nakrájet na tenké plátky - čím tenší, tím lepší - a naskládat na talíř.

Dochucení je zcela na vás, ale my jsme si pečenou řepu zamilovali posypanou čerstvě nahrubo namletým pepřem, solí a pokapanou olivovým olejem. S celozrnným pečivem se jedná o výbornou dietní večeři a zbytek využijte klidně k dietní sídani.