Co jíst a nejíst při nízkosacharidové dietě

Principem téhle diety je omezení příjmu sacharidů na minimum, a to ideálně na pouhých 40 gramů denně. Pak v našem organismu vzniká stav, který odborníci nazývají jako ketóza. Tělo v podstatě začne pojídat samo sebe – nejprve jsou spotřebovávány tuky, které se v játrech ukládají do zásoby, pak se začnou spalovat další přebytečné tuky. Ručička na váze tak jde prudce dolů a běžně se týdně zhubne o jedno až tři kila. Což zní úžasně, ale je vhodné dodržovat tuhle dietu jen krátkodobě a hlavně vědět, co při ní smíte a nesmíte jíst.

Kde jsou sacharidy?

Nízkosacharidová dieta jasně nabádá, že máme jíst jen málo sacharidů, tedy cukrů. Nejde ale jen o vynechání cukrovinek, sacharidy jsou obsaženy třeba i v bramborách, luštěninách, celozrnném pečivu, obilninách, mléku či řepě. To vše je tedy nutné omezit na minimum a soustředit se především na příjem bílkovin. Jenže naše tělo sacharidy potřebuje. Takže po téhle drastické dietě by měli sahat jen úplně zdraví jedinci,kteří ji zvládnou. Lidé s cukrovkou, srdečními onemocněními, nemocemi jater či ledvin nebo kojící ženy by se jí měli obloukem vyhnout. Naopak vhodná je pro epileptiky, kterým výrazně pomáhá. Důležité je ale přesně dodržovat předepsaný jídelníček, protože křehká rovnováha cukrů v našem těle se jinak může rychle porušit a nastane klidně i boj o holý život. Takže do toho jděte s rozumem a opatrně – a když nepotřebujete zhubnout rychle, sáhněte raději po osvědčené kombinaci zdravého stravování a cvičení.