Recept: slávky na bílém víně

Také už vyhlížíte dovolenou, moře a hlavně exotickou kuchyni? Zkuste si dovolenou připomenout tímto vynikajícím, dietním receptem. Slávky jsou výborným jídlem a  jejich přípravy se rozhodně nemusíte bát.

Co budeme potřebovat?

  • Slávky
  • máslo
  • 2 šalotky
  • svazek hladkolisté petržele
  • 1/2 lahve bílého vína
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Příprava, ač se může zdát složitá, předčí vaše očekávání. Je však nutné dodržet několik zásad, aby nám nebylo v závěru špatně. Slávky se musí uvařit pouze čerstvé a živé, ty poznáme nejlépe u čištění. Slávky nenamáčejte, ale kartáčem očistěte. Dobrá slávka musí mít uzavřenou skořápku, otevřené odložte stranou a chvilku počkejte. Pokud se uzavřou, očistěte je a nechte odkapat vodu. Mezitím si připravíme na drobno nakrájenou šalotku, kterou osmahneme na másle. Pak už jen stačí vložit slávky a zalít bílým vínem. Nemusejí být všechny ponořené, dokážou se uvařit i v páře.

Přikryjte pokličkou a nechte zhruba 10 minut provařit. Občas je promíchejte a cca po 5 minutách přidejte natrhanou petržel. Osolte, opepřete a můžeme podávat. Výborné jsou i jen s pečivem.