Ty nejlepší články rovnou do mailu

Malý zázrak maca peruánská?

Většina lidí o ní v životě neslyšela a neví, co si pod tím pojmem mají představit. Maca peruánská je malá, nenápadná bulvička podobná řepě, ale má tak zajímavé a pozitivní účinky na naše zdraví, že se o ní vyplatí nejen vědět, ale i si ji občas dopřát a popřát tak svému tělu.

 

Maca, jak už její název napovídá, roste v Peru, vysoko v Andách, kde ji místní lidé už po desetiletí pěstují. Příliš plodin jim tam neroste a maca je tou, která nejen dobře chutná, ale má pozitivní vliv na zdraví, takže tamním lidem pomáhá být fit, ve fyzické pohodě a zvládat místní náročné klimatické podmínky, ve kterých žijí. Postupně se maca, nazývaná též královna And, dostává i do Evropy a můžeme ji sehnat nejen celou, ale i ve forma namletého prášku, který se dá pravidelně užívat pro posílení imunity a zdraví. Můžeme ji ve specializovaných obchodech najít také pod pojmem peruánský ženšen. A co vlastně umí?

Vitamíny i minerály

Obvykle je bulvička macy peruánské bílá, ale můžeme se setkat i s nažloutlou, červenou nebo dokonce černou. I když, jak už jsme zmiňovali, nejčastěji ji seženete už jako prášek, který má doporučené dávkování jednu lžičku denně, případně se z ní připravuje tekutý extrakt vhodný k pití. Žádaná je, protože obsahuje velké množství minerálů, vitamínů, má v sobě mastné kyseliny i aminokyseliny a spoustu dalších látek, které naše tělo potřebuje ke správnému fungování. O jejím vlivu na naše zdraví také koluje spoustu pozoruhodných pověstí – podle nich nás chrání před stresem a dokáže posilovat paměť. Stejně tak má vliv na naši psychiku jako celek a podporuje i fyzické zdraví. Některé zdroje tvrdí, že pomáhá i při potížích s otěhotněním, případně pomáhá při problémech s pohlavními orgány.

Podle některých zdrojů funguje pravidelné užívání macy peruánské také jako prevence kardiovaskulárních chorob, chrání před vysokým tlakem – a podle zvěstí pomáhá i před vznikem rakoviny. Ať už je to tak nebo ne, maca peruánská je určitě zajímavou bylinkou, kterou můžeme bez obav zařadit do svého jídelníčku.

Co vy na to?