Zmrzliny při hubnutí: jak je to doopravdy?

Přišlo jaro a s ním téměř letní počasí. U stánků s točenou zmrzlinou se rázem vytvořily fronty, v cukrárnách se zmrzlina prodává ve velkém, mnoho z nás si začíná dělat zásoby nanuků v mrazáku. Jenže co když se snažíte dostat do formy a zhubnout? Jak je to s pojídáním zmrzlin?

Asi sami tušíte, že zmrzliny a hubnutí nejdou zrovna moc dohromady. Zvlášť pokud zbožňujete poctivé, smetanové zmrzliny, navíc polévané čokoládou či jinou polevou, usazené v křupavém kornoutku. To je takový hřích, že pokud si zmrzlinu dopřáváte často, na svou vysněnou postavu můžete rovnou zapomenout. Ale jak je to s obyčejnými nanuky nebo vodovými zmrzlinami?

Můžete je alespoň občas nebo je i toto zabiják vašeho snažení?

Pozor na barvu

Je jasné, že polevy na zmrzlinách nebudou nejvhodnější. Takže pokud se neudržíte, sáhněte po nanuku bez polevy. A že si raději dáte vodovou zmrzlinu, protože ta přece neobsahuje smetanu, ale je hlavně z vody? Chyba – barevné vodové zmrzliny jsou totiž plné cukru, tudíž mají vysoký glykemický index. Hladina cukru ve vaší krvi se tak ocitne jako na houpačce a vy jste sice spokojení, ale vzápětí po dojedení zmrzliny vás zaskočí obrovský hlad či chuť dát si další nezdravé jídlo. Žádná pozitiva pro své tělo díky vodové zmrzlině nezískáte, snad jen kromě přijaté vody.

Tvarohové jsou lepší

Pokud už předem víte, že v létě zmrzlinám neodoláte, můžete to občas risknout. Ale než nějakou koupíte, pečlivě si pročtěte její etiketu. Vyhýbejte se smetaně, volte radši zmrzliny na bázi jogurtu, případně tvarohu. Zaměřte se také na obsah cukru (čím nižší, tím lepší) a ideálně na obsah ovoce, protože některé poctivé zmrzliny jsou vyráběné ze skutečného ovoce a obsahují tak méně nezdravého cukru. A pozor si také dávejte na obsah rostlinných olejů a tuků, protože leckdy vás při čtení etikety možná zaskočí, co v takovém obyčejném nanuku všechno najdete. Pokud budete mlsat nanuky s rozumem, můžete být i nadále v klidu a ve formě.