Zelí jinak? Recept na kedlubnové zelí

Zelí patří k české klasice a spousta z nás si bez něj vepřové maso neumí představit. Možná je ale na čase vyzkoušet něco jiného. Co třeba zelí, tak jak jej znáte, ale z trochu netradiční suroviny, kedlubny. Tato zelenina, která je k dispozici prakticky po celý rok, doslova přetéká vitamínem C.

Zkuste zelí z kedluben podávat místo běžného zelí a uvidíte, že si na něm pochutnáte stejně - ne-li lépe.

 

Co potřebujeme?

  • 2 kusy kedlubny
  • 1 kus cibule
  • 1 polévková lžíce octu
  • trochu oleje na smažení
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Příprava je naprosto jednosuchá a zvládne ji každý. Kedlubny oloupejte škrabkou na brambory - dostaňte z nich dřevitou slupku, kterou byste pak museli stejně "lovit" ze zelí. Takto oškrábané kedlubny natrouhjte na struhadle nahrubo.

Osolte, přidejte trochu vody a vařte jako zelí.

Cibulku nakrájejte na kostičky a osmahněte na troše oleje. Přidejte k uvařenému zelí z kedlubny a dochuťte solí, pepřem a octem. Chuť je jen na vás.

Zelí z kedlubny můžete podávat ke všem pokrmům, kde byste jinak použili klasické zelí. Vyzkoušejte ho třeba se sojovými kostkami nebo klidně k vepřovému masu.

Dobrou chuť!