Proč si myslíme, že Whole30 nemusí fungovat. A proč víme, že funguje.

O čem Whole30 je?

Ve zkratce jde o třicetidenní dietu, kdy z jídelníčku vyřadíte ty potraviny, které by vašemu tělu mohli jakkoliv škodit - na základě předchozích dietních trendů. Vynecháte tedy potraviny obsahující lepek (dříve populární bezlepková dieta), mléčné potraviny (dříve populární bezlaktózová dieta), zpracované potraviny a polotovary, alkohol, potraviny s přidaným cukrem nebo sladidly, ale i luštěniny.

Naopak se máte zaměřit na co nejčerstvější předem nezpracované potraviny jako jsou maso, vejce, zelenina, ovoce, mořské plody a ryby a zdravé tuky z ořechů a semen.

Touto striktní změnou se má organismus vyčistit a metabolismus vrátit to kondice - myšlenka Whole30 je "Dodávejme tělu potraviny, které nezpůsobují zdravotní potíže a ono začne fungovat správně."

Tedy - tělo se očistí od škodlivin, vy se zbavíte špatných stravovacích návyků jako je odměňovat se sladkostmi nebo kompenzovat stres cukrem a po třiceti dnech se budete cítit mnohem lépe. Jak fyzicky, tak psychicky. Protože jídlo má vliv i na lidskou psychiku.

Proč víme, že Whole30 nemusí fungovat

Stejně jako většina diet, i Whole30 hlásá, že jakmile vybočíte (třeba si dopřejete jen jeden malý kousek pizzy), je to nadneseně tragédie, protože jste:

  1. nevydrželi psychicky, a tedy je potřeba být silnější
  2. zničili proces očištění těla od nezdravých potravin a přerušili tak léčbu zánětů

Pak musíte začít celou třicetidenní dobu počítat odznova.

Právě na tomto mnoho lidí ztroskotá. Když si jednou dopřejí něco "mimo" Whole30, buď to mohou v komunitě Whole30 zamlčet nebo začnou poctivě odznova. A pak případně zase a opět... a po několika pokusech to většina vzdá.

Druhým důvodem může být i fakt, že takováto změna je hodně drastická. Najednou tělo připravíte ne o jednu věc, ze které vytvářelo energii, ale rovnou o mnoho z nich. Žádné mléko a mléčné výrobky, žádný cukr ani sladidla, žádná vláknina z luštěnin. Taková obrovská a rychlá změna může být pro některé lidi (záleží na kondici, věku a dalších faktorech) velice náročná. Tělo na ni může reagovat různě - nejlépe pocítíte jen únavu z nedostatku cukru, ale hůře můžete mít prudké změny nálad, být vyčerpáni nebo vám i může být zle. Sami autoři Whole30 uvádí, že "tato dieta není snadná" právě kvůli možným vedlejším efektům.

Třetím důvodem pak jsou zkušenosti mnoha lidí s předchozími trendy dietami. Pokud jste vyzkoušeli třeba bezlepkovou dietu a neměla žádný výraznější efekt, poté jste otestovali bezlaktózovou dietu a také nic, pak vás nejspíš Whole30 moc lákat nebude.

Pokud tedy už víte, že vám lepek, luštěniny, ani mléko neškodí a je vám jasné, že alkohol a cukr nejsou pro vaše zdraví nijak přínosné, pak Whole30 nejspíš není úplně ideální směr, kterým by se vaše stravování mělo vydat. Pro vás pak stačí vybalancovat jídelníček a zdravý pohyb a budete se cítit lépe.

Proč Whole30 funguje

Pokud je Whole30 první z vašich diet a jste odhodláni do toho jít naplno, pak se po třiceti dnech budete pravděpodobně cítit lépe z vícero důvodů. První je, že vynecháte spoustu "nevhodných" potravin:

  • laktóza - může způsobovat pocity těžkosti v žaludku pro ty, kteří jsou na ni citliví
  • lepek - neobsahuje živiny důležité pro tělo, jen vás "zaplácne" na malou chvíli a skutečný hlad tak nezažene, stejně tak na něj mohou bít lidé alergičtí a kvůli jeho konzumaci mít zažívací potíže
  • luštěniny - mohou způsobovat nadýmání a tedy i nepříjemné pocity
  • alkohol - konzumace alkoholu je při dietě nevhodná, protože tělo se pak soustředí na detoxikaci organismu místo odbourávání tuku nebo léčbu zánětů
  • cukr (a sladidla) - cukr nezahání hlad, jen vám dodá krátkodobě energii, k tomu po odeznění této fáze následuje zpravidla ještě větší hlad; sladidla jako náhražky cukru mohou být pro organismus škodlivá a mnoho z nich má kontroverzní účinky
  • zpracované potraviny - vždy platí, že čerstvé, doma připravené jídlo, je kvalitnější, než to kupované, předem připravené a konzervované; vynecháním polotovarů z jídelníčku přestanete do těla dostávat konzervační látky, přidaný cukr nebo i množství soli

Když k tomu přidáte čerstvé potraviny, které nezatěžují organismus a dobře se tráví, rozhodně se budete cítit mnohem lépe. 

Navíc se díky Whole30 naučíte odolávat pokušení na sladké - místo sušenek a čokolád sáhnete automaticky po zdravějším ovoci.

Whole30 tedy za nás rozhodně může pomoci, když potřebujete tělo očistit od všeho, co by ho mohlo zatěžovat při trávení. Tím, že se budete na konci třicetidenní diety cítit lépe a nebude váš organismus zatěžovat trávení a odbourávání těžkých nebo přehnaně sladkých jídel, bude to mít vliv i na vaši psychiku.

Myslíme si, že Whole30 je aktuální trendy dieta, která pro "nezkušené" dietáře může být dobrým odrazovým můstkem, díky kterému zjistí, jak se lépe stravovat a co za potraviny jejich tělo zatěžuje nejvíc. Na druhou stranu pro zkušené lidi, kteří se zajímají o to, co jedí a jaký vliv mají potraviny na organismus, Whole30 moc nového nepřináší.