Recept: restované žampiony s balsamikem

Na kousek tmavého chleba, nebo jako příloha k masu? Případně je můžete použít na párty v míse s opečenými tousty. Tohle jen jen pár nápadů, k čemu všemu se dají použít žampiony restováné s balsamicbem.

Ať už způsob servírování vyberete jakýkoli, zaručujeme, že s touto dobrotou zabodujete k všech.

Co budeme potřebovat?

  • 250 g žampionů
  • 1 lžíce másla
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžíce balsamica
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Žampiony si očistíme, ale nožičky necháme spojené s kloboučky hub. Pouze odřízneme hnědé části a z klobouků sloupneme horní část. Na pánvi si necháme rozehřát máslo a protože na něm budeme smažit, určitě použijeme ghí ( co je to ghí? ). Nepoužijte celé máslo, kousek si nechejte, budeme jej ještě potřebovat.

Houby si nakrájíme podle velikosti, pokud jsou větší, nakrájíme je na plátky. Pokud jsou menší, bude stačit je překrojit na polovinu, případně čtvrtky. Jednotlivé části by neměli být příliš tenké, aby přece jen bylo do čeho kousnout.

Nyní už jen nakrájené žampiony dáme na rozehřáté máslo, osolíme, opepříme a přidáme i kmín. Vše nechte orestovat a jakmile dostanou kousky růžovou barvu, přidáme balsamico. Směs míchejte, dokud se z balsamica nevypaří tekutina a vše zůstane hezky na houbách. Teď je čas pánev odstavit a do horké směsi zamíchat zbytek másla. Žampionům dodá hezkou barvu a vynikající chuť.