Ke zdraví se můžete i prodýchat

Možná už jste si všimli, že úplně jiným tempem dýcháte, když jste ve stresu, když máte z něčeho strach nebo když jste zcela klidní a uvolnění. To, jak dýcháte, není jen projevem vašeho aktuálního duševního rozpoložení, ale svým dýchání své duševní rozpoložení ještě umocňujete a upravujete. Ne nadarmo se říká, že když jste rozčilení, máte se nejprve desetkrát zhluboka nadechnout, což vás uklidní a vy pak nevybuchnete. A skutečně to funguje. Kdo dýchá nějakým způsobem a zcela cíleně, může dosáhnout nečekaných stavů.

Zažeňte stres

Když jste ve stresu, řešíte nějaké problémy, je vám z něčeho na nic, jste nervózní a nesví, je několik způsobů jak se z toho dostat. Někdo to zkouší zajíst, někdo si jde zacvičit, někdo zkouší problémy zaspat. Ale dost možná na ně zafunguje i něco tak obyčejného jako dýchání.

Experti na dechová cvičení v takovém případě doporučují postavit se s mírně rozkročenýma nohama a pažemi volně svěšenými podél těla. Nejprve se několikrát klidně nadechněte a vydechněte, načež rozpažte a zhluboka se několikrát nadechněte a vydechněte. Soustřeďte se na své dýchání a brzy pocítíte, jak vás zalévá klid a stres mizí kamsi do nekonečna.

Holotropní dýchání

S různými technikami dýchání pracují i typy cvičení, jako je jóga či meditace. Specifickým způsobem je takzvané holotropní dýchání vynalezené českým vědcem v 70. letech minulého století. Jde o kombinaci cíleného rychlejšího hlubokého dýchání, hudby a různých zvukových efektů. Díky tomu dochází k uvolňování zablokované energie a jde o druh terapie se specifickými účinky k navození jiných stavů vědomí.