Obal o potravině nemusí říkat celou pravdu. Nakupujte radši podle složení

V oddělení se zeleninou a ovocem dáváte přednost na oko krásným a čerstvým kouskům, raději si připlatíte za "selskou" kvalitu a máte ze sebe dobrý pocit, jak prospíváte svému tělu i zdraví. U jogurtů hledáte především ty, které už na svých etiketách slibují různé bifidokultury, chlubí se nápisy light či fit a i tady si klidně připlatíte za něco, co je lepší než obyčejný jogurt. Stejné je to u pečiva, kde bílé bez zájmu přecházíte a míříte k tmavému a tomu se zrníčky. A podobně u mouky, cukru a dalších potravin, kde se také dají kupovat zajímavější varianty než ty klasické bílé – a opět jsou výrazně dražší. Jenže možná zbytečně vyhazujete peníze a mohli byste výrazně ušetřit koupí obyčejněji vypadajících a normálně pojmenovaných výrobků, které jsou mnohdy kupodivu lepší než ty vaše oblíbené.

Dražší nemusí znamenat zdravější

Pokud si pečlivě nečtete složení výrobků, ale věříte jen barevným nápisům na etiketách slibujícím „nejvyšší kvalitu“, „light“, „pro děti“, „poctivé“ a další, možná si škodíte víc, než tušíte. Pokud totiž kupujete nekvalitní výrobky, které jen mají hezky vypadající obal, ale přitom jsou plné éček, konzervantů a chybí jim podstatné zdravé přísady, tak je v dobré víře konzumujete ve velkém množství. Časem to může skončit i zdravotními problémy – obezitou, cukrovkou, vysokým cholesterolem nebo třeba nemocemi srdce. Většině výrobců a producentů potravin totiž nemusí jít o vaše zdraví, nýbrž o vlastní zisk. Snaží se proto potravinu zabalit tak, aby zaujala co největší počet lidí, kteří si ji pak koupí. Proto v obchodě nedejte na první dojem a pečlivě čtěte, studujte složení, přemýšlejte.

Obal o potravině nemusí říkat celou pravdu

Jak je možné, že vám výrobci potravin lžou a přitom se tváří, jak jsou jejich výrobky dokonalé? Musejí samozřejmě splňovat zákony a různé legislativní normy, nesmějí podvádět se složením, ale nikdo je nenutí vytvářet jen opravdu zdravé produkty. To, co si napíšou na obal (kromě složení výrobku a nutričních hodnot), je jejich vlastní věc. Nikdo jim to nemůže zakázat, pokud tím neporušují zákon. Takže nápisy jako "fit", "domácí", "poctivé", "tradiční", si na výrobky může napsat každý. Zákazníci přesně na toto dobře slyší a bez přemýšlení takovým (většinou dražším) výrobkům dají přednost na úkor méně křiklavých obalů kvalitnějších produktů. Proto na tyto jednoduše viditelné obaly nedejte a všímejte si spíš toho, kolik je v dané potravině cukru, jaké má složení, jaké nutriční hodnoty. Uděláte tím pro vaše zdraví i peněženku mnohem více, než nakupovat jen podle obalu.