Bolest kloubů není problém jen seniorů, trpí tím i mladí

Staří lidé mají kosti zesláblé, kostní tkáň postupně řídne, síly ubývají a v kloubech se jim postupně usazuje nepříjemná artróza. Proto je každou chvíli něco bolí, a to od zad přes kyčle po kolena. Jenže senioři se s tím postupem času nějak smíří, protože ve vysokém věku tímhle trpí spousta lidí. Horší je, když je někomu třicet či čtyřicet let a najednou začne mít problém vstát ze země, ohnout se, běhat. Klouby se brání a při každém ohnutí či větší námaze bolí. Spousta lidí se pak vydává za nejrůznějšími specialisty a hledá u nich pomoc. Za příčiny si ale často můžeme my sami naším nezdravým životním stylem.

Nepřítel jménem nadváha

Asi to neslyšíte rádi, ale to, že vás bolí kyčle, kolena či lýtka, je často jen důsledek vaší vysoké váhy. Pokud máte nadváhu či jste dokonce obézní, ale neřešíte to, tak se to dříve či později odrazí na vašem zdraví. Pro tělo je to obrovský nápor, protože je určené na nošení mnohem nižší váhy a trvalé zatížení po čase samozřejmě působí bolesti. Nejhůř jsou na tom kolena, která vás mohou bolet nejen v oblasti čéšky, ale klidně i zezadu či zepředu v oblasti lýtka. Problém se může navíc táhnout i od kyčlí, což se může projevit i bolestí v nižších partiích. Nemluvě o zádech.

Posilujte a nahřívejte

Když vás trápí akutní bolest zad či kloubů, pomáhá nahřívat je suchým teplem – tedy ne například vymáchat hadr v horké vodě, ale ideální je gelový sáček, který se dá ohřát v mikrovlnné troubě. Pokud je vaším problémem nadváha, je samozřejmě nutné s tím nejprve něco udělat a začít ji snižovat. A obecně kloubům pomáhá posilovat je, respektive posilovat svalstvo kolem nich. Na to existuje nespočet různých cviků, případně vám může poradit i ortoped, trenér a další specialisté.

A když se bojíte, že vám cvičení naopak víc ublíží než prospěje, můžete zkusit třeba jógu, která také skvěle zafunguje.