Atkinsova dieta je obdobou ketogenní diety

Její princip vychází z toho, že při odstranění sacharidů z jídelníčku tělo do tří dnů spotřebuje uložené sacharidy a dostane se do tzv. ketózy. Játra totiž po této době spotřebují veškerý glykogen - tedy "živočišný polysacharid", který běžně přeměňuje tělo na energii, a tělo začne čerpat energii z uložených tukových zásob. 

Zákázané a povolené potraviny

U Atkinsovy diety se kvůli vyššímu obsahu sacharidů na minimu omezuje konzumace některých potravin, jako jsou pečivo, brambory, rýže, těstoviny, kuskus, bulgur, ale i populární quinoa nebo pohanka. Samozřejmostí je omezit cukr a sladkosti, ale i ovoce. Alkohol se při této dietě musí vynechat, podobně ale i některé tuky - konkrétně ty ztužené (trans-mastné kyseliny).

Naopak povolené potraviny jsou veškeré druhy masa, ryby, mořské plody. Z uzenin pak ale jedině šunka. Dopřát si můžete také sýry, vejce, a vybrané druhy olejů (např. olivový nebo kokosový), ale i máslo nebo smetanu. U Atkinsovy diety se také počítá se zeleninou či houbami. K pití si dopřáváte vodu, ale povolené je i menší množství kávy nebo zeleného čaje.

Povolené potraviny
Rybí maso
Mořské plody
Šunka
Maso (vepřové, hovězí, kuřecí)
Sýry
Vejce
Oříšky
Zelenina
Máslo
Smetana
Nedovolené potraviny
Pečivo
Těstoviny
Brambory
Rýže
Cereálie
Ztužené tuky
Cukr
Sladkosti
Ovoce

Čtyři fáze

V první - úvodní - fázi diety se nesmí po dobu dvou týdnů konzumovat více než 20 gramů sacharidů denně. Jí se jen vysokotučné a vysokoproteinové jídlo, povolená je i zelenina s nízkým obsahem sacharidů (např. listová zelenina). Tato fáze má nastartovat proces hubnutí.

Ve druhé - vyrovnávací - fázi se do jídelníčku zařazuje více oříšků, zeleniny a i menší množství ovoce.

Ve třetí - dolaďovací - fázi, kdy už jste blízko své cílové váze, postupně přidáváte do jídelníčku sacharidy. Tím se zpomaluje i úbytek na váze.

A v poslední čtvrté - udržovací - fázi už si dopřáváte více sacharidů v jídelníčku, který je díky tomu nastaven tak, abyste znovu nenabírali, ale ani zbytečně neztráceli další váhu.