Chraňte si kolagen - vyhání celulitidu i svraštělou pokožku

To, že se naše kůže se zvyšujícím věkem mění, víme všichni. Někteří se toho děsí už ve dvaceti, jiní to aktuálně řeší a snaží se mazat nejrůznějšími drahými  zaručenými krémy, které mají aktuální stav pokožky zlepšit. Jenže přílišná změna na ní zřejmě vidět není. Na zásah je ve vyšším věku totiž už pozdě. Pokožka přirozeně stárne, svrašťuje se, dělají se na ní vrásky a ty se prohlubují, vytváří se celulitida, pokožka poklesává jakoby vlivem gravitace. Pokud tomu chcete zabránit, musíte o ni pečlivě pečovat, a to už od mladého věku, kdy je ještě ve skvělé kondici. Čím dříve začnete, tím větší máte šanci, že i ve stáří bude vypadat hezky (i když nikdy ne úplně jako zamlada).

Hlavní je kolagen

To, proč je naše pokožka pevná a pružná, je způsobeno mnoha jejími složkami, ale hlavně kolagenem. To je velmi důležitá látka, která je obsažena nejen v pokožce, ale také v kostech, chrupavkách i vazech. Čím jsme mladší, tím více kolagenu máme v těle. Je to přirozené. Proto je pokožka dětí tak pevná, elastická, pružná a odolná. I ve dvaceti jsme na tom dobře a svou kůži rádi ukazujeme. S překročením třicátého roku věku se to ale už jen zhoršuje.

Kolagen totiž od zhruba dvacátého pátého roku věku začíná v těle přirozeně ubývat, což znamená, že kůže se postupně svrašťuje, vzniká celulitida, pokožka už není tak krásná a pevná jako dřív – a snižuje se i pevnost kostí a pružnost vazů. Čím jsme starší, tím je to horší. A nejhorší na tom je, že tento proces většina z nás nevědomky urychluje.

Chraňte si kolagen

Kolagen tělu můžete i dodávat nebo se aspoň snažit udržovat jeho hladinu, aby neklesala tak rychle. Důležité je začít s tím co nejrychleji. A lze to dělat různými způsoby. Buď si můžete koupit doplňky stravy z lékárny, které kolagen obsahují. Nebo si ho dodávejte správnou přirozenou stravou a naopak se o něj špatným stravováním nepřipravujte. Například vysoký příjem cukrů a soli totiž kolagen zvládne ničit a navíc zapříčiňuje ochabování svalů, zadržování vody v těle a s tím také vznik celulitidy. Plnohodnotná strava, dostatek pohybu, hodně proteinů, zeleniny a ovoce, to vše vám zaručí, že i vaše svaly, pokožka a kosti budou i ve vysokém věku pevné, pružné a odolné.