Nejsnazší lék na kocovinu: pohyb

Lidových rad proti kocovině existuje nespočet. Každý se s ní snaží bojovat po svém, někdo jen tiše trpí, další sází na „srovnávací“ pivo, jiní zase na poctivý vývar. Ale nic vás nezachrání úplně. Ve chvíli, kdy se po veselé noci plné alkoholu probouzíte a jasně cítíte, že máte kocovinu, jste totiž přiotrávení alkoholem, respektive etylalkoholem. Není to samozřejmě klasická otrava alkoholem, ale přílišné množství etylalkoholu způsobuje dehydrataci organismu a zároveň může za pokles hladiny cukru. A přesně proto lačně saháte po vodě, která přináší aspoň částečnou úlevu. Ale když nazujete tenisky a vyběhnete ven, pomůžete si ještě lépe – i když to zní dost šíleně.

Sportem ke střízlivosti

Střízlivění není hezký proces a asi každý ho nenávidí, jen tiše trpí a doufá, že kocovina brzy odezní. Ale přesto jsme nepoučitelní a přivodíme si ji dříve či později znovu. A pak opět marně hledáme ten zázračný lék, který nás jí rychle zbaví. A tím je snad jedině sport. Je úplně jedno, jaký pohyb zvolíte. Když to bude venku na čerstvém vzduchu, tak vám to udělá ještě lépe. I když je to v tu chvíli těžké, zkuste se přemoct a jít alespoň na procházku. Sami brzy ucítíte, že vám to prospělo.

Kondice napomáhá

Možná jste si povšimli, že každý má jinou kocovinu a někoho netrápí skoro vůbec – i když toho třeba vypil víc než vy. Čím to je? Příčinou je naše spalování, tedy metabolismus. Každý člověk funguje jinak a někdo dokáže alkohol spalovat snadněji, takže se ho tělo i rychleji zbaví. Pokud to není váš případ, tak se do tohoto stavu i přesto můžete snadno dostat – stačí, když budete pravidelně cvičit. Když je totiž tělo v kondici a zvyklé rychle spalovat tuky a zprocesovat všechny živiny rychleji, tak si mnohem snáze poradí i s přísunem alkoholu. Ráno vám nebude tak zle jako jiným.