Hlídáte si tep? Měli byste s tím začít

To, jaký bychom měli mít v ideálním případě krevní tlak, asi tušíme. Nejlepší jsou hodnoty okolo 120/80. Pokud máte tlak výrazně vyšší, je nutné řešit to s pomocí léků, jinak hrozí vážné zdravotní problémy a nakonec i smrt, protože neléčený vysoký tlak není žádná banalita. Jenže ani neřešená vysoká tepová frekvence není žádná legrace a měli byste ji minimálně konzultovat s lékařem.

Pozor na srdce

Ideální tepová frekvence je okolo 60 za minutu, když jste v klidu. V toleranci jste, dokud vaše tepová frekvence nedosáhne až 80 tepů za minutu. Což v podstatě znamená, že srdeční sval se za jednu minutu tolikrát stáhne a tolikrát dokáže vypudit čerstvou okysličenou krev do tepen. Pokud jsou stahy výrazně nižší, většinou to znamená, že se s tělem něco vážného děje, potažmo že umírá (což se typicky stává při závažných operacích, po nehodě a podobně). Ale dobré není rozhodně ani to, když vám srdce bije jako o závod – a přitom závod neběžíte. V tu chvíli srdce pumpuje jako zběsilé, ačkoliv k tomu nemá žádný důvod. Pokud to bude trvat dlouho, jedná se o přímé ohrožení srdečního svalu a tedy potencionální zdravotní potíže.

Někdy příčina existuje

Pokud sedíte v klidu na pohovce, nic vás netrápí a právě jste nedoběhli maraton, ale tep se vám dere do neskutečných výšin, je nutné minimálně po telefonu to konzultovat s lékařem. Pokud vám k tomu není dobře, neváhejte volat záchrannou službu.

Někdy se ale tep zvýší až k neskutečným hodnotám a přitom to přirozený důvod má. Může to být v důsledku silné stresové situace, kdy přímo cítíte, jak vám srdce buší a tepe vám to až ve spáncích. To také není zdravé, ale je to jasný následek stresové situace a tělo se snaží se stresem takto vyrovnat. Když se uklidníte, srdce se opět srovná a s ním tep i tlak. 

Tepová frekvence se výrazně zvyšuje i při fyzické zátěži, zejména při cvičení či běhu. Ani to není nezdravé, je to zcela přirozené, protože tělo potřebuje více kyslíku a srdce se o to musí postarat. Pokud po cvičení tep zase začne klesat k normálním hodnotám, je vše v pořádku. Ale pokud zjistíte, že srdce se ne a ne uklidnit, i když by už dávno mělo, opět neváhejte a navštivte lékaře. Srdce není radno zanedbávat a i taková drobnost může být počátkem vážných zdravotních problémů.