Ovesné muffiny s mákem - takovou dobrotu jste ještě nejedli

Váháte ještě, co byste si dali dobrého? Vyzkoušete osvědčený domácí recept na ovesné koláčky s mákem. Ulahodíte jimi celé rodině a navíc se nemusíte bát, že by byly nezdravé. Nemusíte do nich přidávat žádný cukr, stačí mít po ruce med.

Navíc jsou z ovesných vloček, tedy vás díky obrovskému obsahu vlákniny zasytí a navíc do sebe dostanete zdravé tuky díky slunečnicovým semínkům a mandlím.


Co potřebujeme?

  • 1/2 sáčku (250 g) ovesných vloček
  • 1/3 kostky másla 
  • 1 menší vejce
  • 4 lžíce medu
  • 1 hrnek máku
  • 1/2 hrnku opražených slunečnicových semínek
  • 1/2 hrnku sekaných mandlí (nebo dle chuti: vlašské ořechy, sušené brusinky, rozinky,...)

Jak na to?

Na začátek si namelte mák a vidličkou našlehejte vejce. To je jediná manuálně "náročnější" činnost, kterou u tohoto receptu budete mít.

Rozpusťte si máslo a jakmile zavoní, přimíchejte med. Díky tomu, že má máslo vyšší teplotu, med se krásně rozpustí. 

Vločky si mezitím nasypte do hrnce nebo mísy, ve které budete následně vše míchat. Rozpuštěné máslo s medem nalijte na vločky a pořádně promíchejte. Poté, co vločky trochu vychladnou, přimíchejte vejce, mák a mandle (nebo další podle vaší chuti). Vše pořádně promíchejte. Med a vejce jsou důležité nejen kvůli chuti, ale také jako přírodní "lepidlo", které bude držet muffiny pohromadě.

Takto promíchané napěchujte (a to doslova) vločky do formy na muffiny a dejte péct na přibližně 30 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.

Že jsou ovesné muffiny hotové poznáte podle jejich růžovějících okrajů.

Muffiny potom stačí z formy vyklopit a nechat vychladnout. Jsou ideálním dietním dezertem, ale i lehkou snídaní, která vás zasytí.

Povedly se vám? Pište do komentářů.


Tyto recepty máte také rádi: