Zima hubnutí přeje, do jara budete ve formě

Zima je obdobím klidu a odpočinku. Příroda odpočívá a nabírá sílu k novému jarnímu růstu. Pozdě svítá a brzy se stmívá. Zatímco v létě jsme venku třeba až do deseti hodin večer, v zimě jsme už v pět hodin doma a trávíme potemnělé podvečery u televize a počítače. Komu by se chtělo cvičit? Lepší je jíst něco dobrého a užívat si tu zimní pohodu, kdy se nemusíme starat o zahradu, opravy na domě počkají a my si můžeme kromě nutnosti chodit do práce či školy užívat pohody a nicnedělání. Jenže když na jaře stoupnete na váhu, možná se nestačíte divit, kde se ta kila navíc vzala. Ale neděste se, není to jen váš problém. Zimní tloustnutí se týká většiny populace – kromě těch nejodhodlanějších jedinců, kteří neustanou v pravidelném cvičení a nehřeší na úkor svého zdravého jídelníčku.

Nešiďte tělo

Jak jsme uvedli výše, naše tělo je naprogramováno k tomu, aby si v zimě tvořilo více tukových zásob a nedošlo tak k jeho prochladnutí. Proto pokud jíte jen zdravě a stejně jako v létě, v podstatě tělu škodíte. Sice zůstanete štíhlí, ale tělu dá mnohem více práce zahřát vás v mraze. Proto mu aspoň trochu pomozte a svůj jídelníček uzpůsobte zimnímu období.

Odborníci doporučují zaměřit se hlavně na polévky, ideálně vývary, které jsou plné důležitých živin a po příchodu z venkovního chladu dokážou krásně zahřát. Kromě toho si užívejte i sezónní potraviny, zejména exotické ovoce, kterého jsou nyní obchody plné. Citrusy jsou úplný základ, k tomu klidně vyzkoušejte i ledacos jiného, co jste ještě nikdy neochutnali. Dejte si klidně i sušené ovoce, ale pozor na jeho zvýšený obsah cukru. A neopomínejte ani různé druhy oříšků, které jsou pro tělo velmi přínosné a mají v sobě i tuk, který organismus velmi ocení.

Nezapomínejte na pohyb

I když budete jíst jen zdravě, tak pokud nebudete mít žádný pohyb, stejně v zimě přiberete – tělo totiž udělá maximum pro to, aby si aspoň něco z vaší stravy do tukových zásob uložilo. Takže jediná rada zní – cvičte. Hýbat se musíte pravidelně, aspoň třikrát týdně po dobu půl hodiny. Je úplně jedno, jaký typ pohybu či sportu zvolíte nebo jestli je budete střídat. Podstatné je, že se budete hýbat. Takže se nedostanete z kondice, na jaře nebudete připomínat nakynutou velrybu a pohyb vám navíc díky hormonu endorfin krásně zvedne náladu a pomůže vám zahnat stres.